İHD Batman: Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbeti açıklansın

İHD Batman Şubesi’nin düzenlediği “KAYIPLAR BULUNSUN – FAİLLER YARGILANSIN” anma etkinliğinin 564. haftasında kayıpların akıbetini sormak için Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtının önünde basın açıklaması toplantısı düzenlendi.

Açıklamada 5 Ocak 2001 tarihinde Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbeti sorulduk. İHD Batman Şube sekreteri Zana Yücel Bozkurt’un okuduğu açıklama şöyle:

“ Değerli kayıp aileleri, sevgili anneler, insan hakları savunucuları ve basın emekçileri;

Her hafta burada aynı yerde ve aynı saatte hak savunucuları ve Cumartesi Anneleri olarak gözaltına alındıktan sonra kaybedilen eşlerin, evlatlarının anısını yaşatmaya kararlılıkla devam ediyoruz.

Geçmişin suçlarının üzerini örtenler, yeni suçların işlenmesinin önünü açtığı gibi, işlenen suçların inkarı ve cezasız bırakılması, bugün Türkiye’nin demokratikleşmemesinin, hukuk devletine dönüşememesinin en önemli sebebidir. Ağır insan hakkı ihlallerinde cezasızlığın aşılması ve faillerin cezalandırılmasının yolu geçmişle yüzleşmekten geçtiğini tekrar hatırlatıyoruz.

Bu haftaki basın açıklamamızda, 25 Ocak 2001 tarihinde Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetini soruyor, faillerini arıyoruz!

Ebubekir Deniz’in kızı Ceylan Deniz: „Düşünün ki bir gün kalkıyorsunuz ansızın hayatınızın en kötü günü oluyor. Geçen her gün bir umut, bekleyiş ve hayal kırıklığıyla son buluyor. Böylece yıllar geçiyor” diye haykırıyor, 

Serdar Tanış’ın oğlu Diyar Tanış da şunları ifade ediyor; „Babam ve arkadaşı gözaltında kaybedildiğinde 1 yaşında bile değildim. O günden bugüne yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Umarım bir gün bağımsız yargı çıkar, babam ve on binlerce kaybın akıbeti açıklanır. Yaşadığımız sürece kayıplarımızın akıbetlerinin açığa çıkarılması için mücadelemizden ve onları aramaktan vazgeçmeyeceğiz.“

Serdar Tanış, 2000 yılının Eylül ayında Şırnak’ın Silopi ilçesinde, HADEP ilçe teşkilatını açmak üzere parti genel merkezince görevlendirildi. 3 Ocak 2001 tarihinde Silopi’de HADEP ilçe teşkilatı açıldı ve Serdar Tanış ilçe başkanı oldu.

Parti çalışmalarını sonlandırması için Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can tarafından ağır tehditlere maruz kalan Serdar Tanış 9 Ocak 2001 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e, Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na ve bütün resmi makamlara yazılı başvuru yaptı. Başvurusunda maruz kaldığı tehditleri anlattı, can güvenliğinin sağlanması ve siyaset yapma hakkının engellenmemesi talebinde bulundu.

25 Ocak 2001 tarihinde saat 13.30’da mavi bir Fiat otomobil kullanan üç kişi, Serdar Tanış’tan araca binmesini istedi. Araca binmeyen Serdar, kendisini Jandarma Komutanlığına götüreceklerini söyleyen bu üç kişiye sadece resmi çağrı olursa gideceğini söyledi.

Olayın hemen sonrasında HADEP ilçe binasına giden Serdar, Jandarma Komutanlığından bir yetkili tarafından cep telefonundan arandı ve kendisinden komutanlığa gelmesi istendi. Serdar, yanında Ebubekir Deniz ile Jandarma Komutanlığına gitti.

Ömer Sansur, İsa Kanat ve Hamit Belge isimli tanıklar, Tanış ve Deniz’i komutanlığa girerlerken gördüklerini belirttiler. O tarihten sonra Tanış ve Deniz’den bir daha haber alınamadı.

İnsan hakları örgütleri, aydınlar, Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Komisyonu Tanış ve Deniz’in akıbetinin araştırılması için devreye girdi. Ama etkin bir soruşturma yapılmadı. AİHM’e taşınan davada ise Türkiye oybirliği ile mahkûm oldu.

„Bugün buradan bir kez daha kamuoyu adına hareket eden savcıları Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in gözaltında kaybedilmesi ile ilgili olarak adil, tarafsız ve etkin soruşturma başlatılması için göreve çağırıyoruz.“

Bir kez daha çağrı yapıyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze rahatlatmak için, Cumartesi Anneleri’nin kayıp çocuklarına ne olduğunun araştırılmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesini istiyoruz…“

 

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ BATMAN ŞUBESİ

İlginizi çekebilir