İHD, 2 yaşındaki bebeğin istismara uğramasına birçok yerde tepki gösterdi: “Cezasızlıktan beslenen suç, çocuk istismarı”

İHD, Türkiye’nin birçok yerinde yaptığı açıklamalarla Zonguldak’ta 2 yaşındaki bebeğin istismara uğramasına tepki gösterdi: “Cezasızlıktan beslenen suç, çocuk istismarı”

 

Çeşitli illerde yapılan açıklamalarda okunan ortak metnin tamamı şöyle:

Cezasızlıktan beslenen suç: Çocuk istismarı

“Türkiye’nin çocuk istismarı oranı her yıl artarken, bu kez Zonguldak’ta 2 yaşındaki bir çocuk 25 yaşındaki bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılarak, yaşamını kaybetti.

Yine 19 Mayıs’ta Diyarbakır/ Bismil Devlet Hatanesi acil bölüm sorumlusu Ahmet Beydağ’ın 16 yaşında bir çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu ve personellerin soyunma odasında zorla alıkoyduğu ailenin şikayeti üzerine bu kişi gözlatına alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenilmiştir.

Çocuk istismarı vakalarını büyük bir öfke ve endişeyle takip ediyoruz. Yıllardır ısrarla, bu vakaların münferit olmadığını söylüyoruz. 20 yılda 4,5 kat artış gösteren bir suçun münferit olduğunu söylemek, üzerini örtmekten başka bir anlam taşımıyor.

Çocuk istismarının yükselmesinde; etkin yargılama yapılmaması, failin kim olduğunun yargılamaya etki etmesi, koruyucu ve önleyici politikaların eksikliği büyük rol oynuyor. Çok sayıda davada da somut olarak gördük ki failler cezasızlıktan, siyasal iktidarın söylem ve eylemlerinden güç alıyor.

Çocuğun insan haklarını tanımak, ihlal etmemek, korumak ve gereğini yerine getirmekle yükümlü olan devlet; yasalarını, uygulamalarını, fiillerini yani her türlü politikasını çocuğun yüksek yararı ilkesine göre yapmak zorundadır. Ancak Türkiye’de çocuğun değil, kurumların, kişilerin “itibarı” ve “üstün yararı” ön planda tutuluyor.

Kamuoyunun da takip ettiği en bilinen çocuk istismarı davalarının süreçlerine, sonuçlarına ve politik sorumluluğu olanların söylemlerine bakmak, faillerin gücünü nerden aldığını, istismar oranların neden ve nasıl yükseldiğini net olarak gösteriyor.”

Kaynak: sendika. Org

İlginizi çekebilir