HRW: Türkiye’de hükümet seçimler öncesinde sansürü artırıyor; muhalifleri acımasızca cezalandırıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yayımladığ 2023 Dünya Raporu’nda, Türkiye’de hükümetin 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde „sansür uygulama yetkilerini artırdığını ve mesnetsiz yargılamalar ve hapis cezaları ile muhalifleri hedef aldığını“ belirtti.

HRW, 33 yıldır yayınlanan Dünya Raporu’nun 712 sayfalık 2023 baskısında, yaklaşık 100 ülkedeki insan hakları uygulamalarını inceliyor.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson konuyla ilgili açıklamasında, “Erdoğan hükümeti, medyayı susturmak ve barışçıl muhalefeti bastırmak için çevrimiçi platformlara yönelik sansür ve dezenformasyon yasaları geçirerek, insan haklarından ve hukukun üstünlüğünden uzaklaşmasına ivme kazandırdı,” dedi ve ekledi:

“Hükümet, siyasi muhalefete karşı son derece kötü niyetli manevralar gerçekleştirmiş, protesto gösterilerini yasaklamış ve insan hakları savunucuları ile muhalif olarak algılanan kişileri, siyasi etki altında çalışan mahkemeler aracılığıyla mahkum ettirmiş ve hapse attırmıştır.”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türk Tabibleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında açılan davaları ele alan HRW, „Erdoğan hükümeti, sosyal medyayı sansürlemek ve „dezenformasyon“ olarak gördüğü içeriği suç saymak için kendisini geniş yetkilerle donattı.“ diyor.

Örgüt, Türkiye ülke raporuyla ilgili, „hükümet LGBT topluluğuna karşı nefret söylemini artırdı, kadınları aile içi şiddetten korumakta ve kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmakta başarısız oldu. Türkiye, insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebi başta olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bağlayıcı kararlarını hiçe sayıyor.“ ifadelerini kullanıyor.

Buna ek olarak, „Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Afganları zorla geri göndermemeleri için tüm dünya hükümetlerine yapmış olduğu çağrıya rağmen, Türkiye, Afganları Afganistan’a sınır dışı eden uçuşların sayısını 2022 yılında artırdı. Türkiyeli yetkililer ayrıca İran sınırından Türkiye’ye girmeye çalışan yüz binlerce kişiyi geri itti ve yüzlerce Suriyeliyi, gönüllü geri dönüş formlarını zorla imzalatarak, Suriye’ye sınır dışı etti.“ notları paylaşılıyor.

/BBC/

İlginizi çekebilir