HRW: Türkiye, Rojava’ya su verilmesini engelliyor

 İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktör Yardımcısı Adam Coogle, Suriye’nin kuzeydoğusundaki kolera salgınından dolayı Türkiye ve Suriye yönetimlerini eleştirdi. Sürecin böyle devam etmesi durumunda başka hastalıkların da ortaya çıkacağını belirten yetkili, “Türkiye su krizi sorununu büyütmekten vazgeçmeli” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rojava ve Suriye’nin durumu hakkında yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye’yi, Rojavalıların ve Suriyelilerin temiz su ve sağlık haklarına saygı duymaya davet etti.

“Türkiye, Kürt güçlerinin denetimindeki bölgelere su verilmesine izin vermiyor”

Suriye DemokratikGüçleri’nin (SDG) kontrolü altındaki bölgelere suyun verilmesine izin verilmediği dile getirilen açıklamada, “Türkiyeli yöneticiler, Suriye kontrolündeki bölgelere yeterli miktarda Fırat suyunun geçmesine ve bölgenin önemli bir su kaynağı olan Elok santralinden Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt güçlerinin denetiminde bulunan bölgelere su aktarılmasına izin vermiyor” dendi.

Ayrıca, Türkiye ve Türkiye destekli güçlerin 2019’da Serê Kaniyê (Resul’ayn) yakınlarındaki Elok su santralini ve Haseke kentinde 460 binden fazla kişinin su kaynağı olan ve BM’nin “bölgenin yegane su kaynağı” olarak belirttiği santrali kontollerine aldıklarına değinildi.

Suriye’nin temel hizmetler ve yardımlar konusunda bölgeler arasında eşit davranmadığına değinilen açıklamada, güvenlik tedbirleri ve Suriye müdahalesinden dolayı insani yardım ve acil müdahalelerin zamanında ulaştırılamadığı belirtildi.

HRW, Mart 2020’de Türkiye’nin Elok santralinden Rojava’ya giden suyu kestiğini belirlemişti.

Türkiye’yi kınayan Suriyeli 49 grup, Türkiye’nin suyu “bilerek” kestiğini ifade etmişti.

Suriye Sağlık Bakanlığı, 10 Eylül’de ülkede kolera salgını bulunduğunu duyurmuştu.

“Ortadoğu ve Suriye halkı için ciddi bir tehdit” olarak değerlendirilmişti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlar Eski Koordinatörü İmran Rıza bu durumu, “Ortadoğu ve Suriye halkı için ciddi bir tehdit” olarak değerlendirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1 Kasım 2022 tarihine kadar koleradan 81 kişinin yaşamını yitirdiğini ve en az 24 bin kişinin kolera şüphesiyle tedavi gördüğünü belirtti.

Örgüt, ayrıca kolera salgınının Lübnan’da da yayıldığını belirtti.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir