Hindistan’da hamile Müslüman kadına toplu tecavüz eden 11 kişinin tahliyesine itiraz yüksek yargıda

Hindistan Anayasa Mahkemesi, 2002 yılındaki Hindu-Müslüman çatışmaları sırasında hamile bir Müslüman kadına toplu tecavüzden hüküm giyen 11 kişinin erken salıverilmesi kararına karşı itirazı bugün görüşecek.

Aralarında Hindistan Komünist Partisi üyesi bir siyasetçi, bağımsız gazeteci ve muhalefetteki Trinamool Kongre Partisi milletvekilinin de bulunduğu bir grup kadın tarafından verilen itiraz dilekçesi, hükümlülerin haklarında verilen ömür boyu hapis cezasını talep ediyor.

Gujarat eyaletindeki Panchmahals bölge mahkemesi 2008 yılında verilen ömür boyu hapis cezasından bu yana tecavüzcülerin cezaevindeki iyi halini değerlendirerek pazartesi günü erken salıverilmelerini hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme hükümlülerin cezasının hafifletilmesi yönündeki mahkeme kararına karşı Kamu Yararı davası kapsamında yapılan itirazı yeniden değerlendirmeyi kabul ettiğini sözlü olarak açıkladı.

Kararı eleştirenler erken salıvermenin hükümetin çok sayıda ve kanıtlanmış şiddet olayına maruz kalan kadınların moralini yükseltmeye yönelik politikasına karşı olduğuna dikkat çekti.

Tecavüz kurbanı kadının mahkemenin ve yetkililerin daha önce kendilerine erken salıvermeyle ilgili bir şey söylemediğini ve bunun adalete olan inancını sarstığını ifade etti.

Gujarat’taki çatışmalarda bin kişi hayatını kaybetmişti

Gujarat’ta 2002 yılında Hindistan tarihinin en büyük dini çatışmalarından biri yaşanmış, çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. Aylarca süren çatışmalar Hindu hacıları taşıyan bir trende çıkan yangının ardından başladı. Hindular yangınla ilgili olarak Müslümanları suçladı.

Yaşanan bir çatışmada Hindu 11 erkek bir Müslüman kadına toplu tecavüz etmiş, kadının 3 yaşındaki kızının da aralarında bulunduğu 14 kişi yaşamını yitirmişti.

Hindistan Başbakanı ve milliyetçi Bharatiya JanataPartisi lideri Narendra Modi olaylar sırasında Gujarat eyalet başbakanı olarak görev yapıyordu.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir