Helikopterden atılan Osman Şiban’a geri çekilen tanık ifadeleri üzerinden ceza verildi

Van’da helikopterden atılarak ağır yaralanan Osman Şiban’a verilen hapis cezasının gerekçeli kararında, tanığın geri çektiği ifade dayanak yapıldı.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan ve ağır yaralanan Osman Şiban’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

MA’dan Adnan Bilen‘in haberine göre; Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, tanıkların geri çekilen ifadeleri cezaya dayanak yapıldı.

Gerekçeli kararda, sadece yazın iki ayını köyde geçiren Şiban’ın hem “örgütte mali yardım topladığı” hem de “örgütten mali yardım aldığı” iddia edildi.

GERİ ÇEKİLEN TANIK İFADELERİ

Söz konusu iddialar, daha önce Şiban aleyhine tanıklık yapan ancak daha sonra beyanlarını geri çeken iki kişinin ifadelerine dayandırıldı. Kararda, söz konusu tanıkların verdiği ifadeler “tereddüte yer verilmeyecek ifadeler” olduğu kaydedildi.

Kararda, “Her ne kadar sanık duruşmadaki savunmasında suçlamaları kabul etmemiş, hiç bir terör örgütü ile bağlantısının olmadığını beyan etmiş ve tanıklardan N.A. duruşmadaki beyanlarınında hazırlık beyanından dönmüşler ise de söz konusu bu beyanlarına itibar edilmemiş, sanığı cezadan kurtarmaya yönelik beyan olduğu kanaatine varılmış, yardımların tanıklardan Y.S. beyanları ve tanığın hazırlıkta ilk vermiş olduğu beyanları doğrultusunda belli periyotlarla sürekli hale geldiği konusunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır” değerlendirmesine yer verildi.

Şiban’ın avukatları, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından bir üst mahkemeye itirazda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler, 7 çocuk babası Servet Turgut (55) ve 8 çocuk babası Osman Şiban’ı (50) gözaltına aldı. İki yurttaş, önce köy meydanında çok sayıda askerin işkencesine maruz kaldıktan sonra helikoptere bindirildi. İki gün sonra Turgut ve Şiban’ın Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakımında olduklarını öğrenildi. Ağır yaralı yurttaşlardan Turgut hastanede yaşamını yitirdi.

Turgut ve Şiban’ın helikopterden atıldıkları ortaya çıkmış bunu haberleştiren gazeteciler ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İşkence iddialarına ilişkin mahkeme yetkisizlik kararı vermiş ve bu iddialar araştırılmamıştı.

 

İlginizi çekebilir