HDP’li Saruhan Oluç: Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Erdoğan’ın başörtüsüyle ilgili „Anayasa yapalım“ açıklamasında dair „Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız“ dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı „başörtüsü ile ilgili anayasa yapılması“ çağrısıyla ilgili „Yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız“ açıklaması yaptı. „Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar“ diyen Oluç, „Gelin bütün ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım. Teklifimiz budur“ diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Benzer haberler

Rusya uzaya nükleer silah yerleştirilmesini engelleyen karar…

Avrupa Birliği, Türkiye’ye verdiği mülteci fonunun…

Erdoğan’ın başörtüsü için „Yasa değil, Anayasa yapalım“ açıklamasına dair konuşan Oluç, „Bizim başörtüsüyle ilgili geçmişte de herhangi bir sorunumuz olmadı, yarın da herhangi bir sorunu olmayacak“ dedi. Oluç, „Halkımızın bu konuda savunduğu değerleri bizim için önemlidir. Dün başörtüsü için mücadele eden kadınların yanındaydık, bugün de başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız. Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok“ diye konuştu.

„BÜTÜN AYRIMCILIKLARI SİLECEK BİR ANAYASA MADDESİ YAZALIM“

Oluç, devamında şunları söyledi: „Ama şunu söylemek istiyoruz; Türkiye’nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar. Biz o nedenle diyoruz ki gelin bütün bu ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım. Teklifimiz budur. Muhalefet ve iktidar olarak diyelim ki, ‚Ayrımcılığa uğrayan herkesin sorununu çözmek istiyoruz.‘ Ve diyelim ki bu anayasa maddesinde, „Devlet, ülkenin ortak kültürel mirasını oluşturan bütün inançları, anadilleri, etnik kimlikleri eşit görür. Saygı duyulmasını sağlar. Bunların korunması, kullanılması ve geliştirilmesini yerine getirmekle yükümlüdür.“ Gelin böyle bir madde yazarak farklılıkların eşit ve özgür olduğunu ifade etmiş olalım. Bu anlayışı bir anayasal anlayış haline getirmiş olalım.“

Kaynak: evrensel

İlginizi çekebilir