HDP’li Encü: AKP’li Kürtler, HÜDA-PAR yüzünden oylarını Yeşil Sol’a verecek

Rûdaw’a konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, “HÜDA-PAR konusunda Kürtler arasında ortak bir kanı var. Eskiden de seçimlerde AK Parti’yi desteklerdi. HÜDA-PAR’ın duruşunu tüm Kürtler biliyor. Bu sefer tam tersine AK Parti’li ya da AK Parti’de bir şekilde yer alan ve oy veren Kürtler, HÜDA-PAR yüzünden oylarını Yeşil Sol’a verecek. Biz bunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’ın İstanbul ofisinde Hevidar Zana’ya konuk olan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP olarak yaklaşık 10 bine yakın kişiyi İstanbul’da sandıklarda görevlendirdiklerini belirten Encü, gözlemci olarak da HDP’nin 30 bin kişi ile sandıkları koruyacağını söyledi.

Yeşil Sol Parti yerine HDP olarak seçime girebilmeleri durumunda yasal olarak sandıklarda görevli bulunduracaklarını söyleyen Encü, “Ne yazık ki HDP’nin kapatılma davası yüzünden Yeşil Sol’la seçime giriyoruz. Dolayısıyla resmi olarak her sandıkta görevli bulunduramıyoruz” dedi.

Seçim güvenliği konusunda yöneltilen soruya Encü, “Her il için esasında şüphelerimiz var, çünkü demokratik bir ülkede değiliz. AKP kaybetse de bazı hilelerle sandıklara müdahale edebilirler. Polis, asker ve korucularla halkın üzerinde baskı kurabilirler. Özellikle Kürdistan kent ve köylerinde. Örneğin Şırnak gibi bir yerde yaklaşık 11 bin asker götürülecek, oy kullandırılacak ki Aslan Tatar seçilsin. Normalde askerlerin ikametinin orada olması gerekiyor” yanıtını verdi.

Sandıkları koruma ve sandıklara gitme adına halkın ne yapabileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Encü, şunları kaydetti:

“En büyük sorumluluk halkta aslında. Gidip oyunu kullanmalı, tereddüdü olanlarla konuşmalı, sandıklar kapandıktan sonra da sandıklara gidip oyunu sahip çıkmalıdır.

Bu hak Anayasa tarafından verilmiştir. Herkes gidip izleyebilir. Nasıl sayılıyor, ona bakabilir. İtirazlarını dile getirebilir.”

“HDP ile Yeşil Sol Parti’nin ağacı bir zaten”

Encü’nün açıklamaları şöyle:

“Bir aydır sokak sokak ev ev geziyoruz. Her türlü Yeşil Sol’u tanıtıyoruz. Bu anlamda da halkımız oldukça duyarlıdır. Eskiden bağımsız adaylarla girerdik, gidip sandıklarda bizzat isme oy verirlerdi. Bu politik bilince sahip.

HDP ile Yeşil Sol Parti’nin ağacı bir zaten. Yaprakları birbirine benziyor. Yeşil ağacı gördüğü yerde mührü basacaktır. Bu anlamda sorun çıkmayacaktır.

“Yeşil Sol Parti yüzde 15’in altına düşmeyecek”

Anketlerde HDP hiçbir zaman yüzde 10’un üstünde gösterilmedi. 7 Haziran’da da 4-5 olarak gösterildi. Biz yüzde 13 aldık.

2018 seçiminde de aynı şekilde oylarımız 2 puan az gösterildi anketlerde sürekli olarak.

Bu seçimde Yeşil Sol Parti yüzde 15’in altına düşmeyeceği kanaatindeyim.”

“AK Parti’li Kürtler, HÜDA-PAR yüzünden oylarını Yeşil Sol’a verecek”

HÜDA-PAR ve HAK-PAR’ın seçimlere katılmasının Yeşil Sol Parti oylarına etki edip etmeyeceğine dair soruyu ise Encü şöyle yanıtladı:

“Etki etmeyecektir. HÜDA-PAR konusunda Kürtler arasında ortak bir kanı var. Eskiden de seçimlerde AK Parti’yi desteklerdi. HÜDA-PAR’ın duruşunu tüm Kürtler biliyor.

Bu sefer tam tersine AK Parti’li ya da AK Parti’de bir şekilde yer alan ve oy veren Kürtler, HÜDA-PAR yüzünden oylarını Yeşil Sol’a verecek. Biz bunu gözlemliyoruz. Bu anlamda herhangi bir şüphemiz yok.

“HAK-PAR’ın öncülük etme gibi bir iddiası yok”

HAK-PAR’ın ise bu topluma öncülük etme gibi bir iddiası yok. Sözden ziyade eyleme bakılır. Pratik anlamda kim adım atıyorsa halk onu esas alır.

Çok fazla kişi biz bağımsızlık istiyoruz da diyor. Özellikle Kürdistani partiler. Fakat bunun bir karşılığı yok. Onların da bu topluma öncülük etme gücü yok. Bu hareketle birlikte tarih yazıldı. Kürt halkı de bu hareketi tanıyor.”

“HDP’nin bizzat yaptırdığı anket yok”

HDP’nin seçime dair anket yapıp yapmadığına ilişkin konuşan Encü, “HDP’nin bizzat yaptırdığı anket yok. Ama bazı güvenilir şirketler anket yapıyor. Kürdistan’da Rawest var. Onların anketlerini esas alıyoruz örneğin. Bazı başka şirketler de var tabii” dedi.

“Yeni bir sürecin önü açılacaktır”

Yeşil Sol Parti’nin hangi esas üzerine Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceği ile ilgili soruya da Encü, “Kılıçdaroğlu’nun özellikle Kürt sorununu çözme konusunda verdiği bir garanti yok. Bu anlamda biz her zaman direnişimizi ve gücümüzü esas alırız. Fakat elbette yeni bir sürecin önü açılacaktır. 7-8 yıldır AK Parti-MHP iktidarının Kürtlerin başına getirmediği hiçbir şey kalmadı. 14 Mayıs bir hesap sorma günü olacaktır. Kürt, ‘Taybet Ana’nın, Roboski’nin, Kürdistan’daki savaşın hesabını soracağım’ diyorsa gidip oy kullanmalı” karşılığını verdi.

/rd/

İlginizi çekebilir