HDP’li Beştaş: Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum Anayasa Mahkemesi’ne talimat vermiştir

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili, „Anayasa hukukuna ve siyasi partiler kanuna bakıldığında kapatılması beklenen bir durumdur“ demesine tepki gösterdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre Beştaş, „Ben Mehmet Uçum’u geçmişteki hak savunuculuğu döneminden tanıyorum. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mağdur olan çocuklara ilişkin çalışmalarından, çözüm sürecindeki tutumundan biliyorum. Fakat dünkü açıklamasında AKP’nin kendisine her şeyi unutturduğunu bir kez daha gördüm“ dedi ve şunları ekledi:

„Uçum, her şeyi unutmuş olsa da bulunduğu makam gereği bu sözlerinin Anayasa Mahkemesi’ne talimat anlamına geldiğini, mahkemeyi etkilediğini, sonucu tayin ettiğini, üyeleri baskıladığını biliyor.

„Kendisi Anayasa Mahkemesi’ne talimat vermiştir… Mehmet Uçum, Yargıtay Başsavcısı mı, AYM Başkanı mı, AYM üyesi mi?“

HDP Meclis araştırması açılması için başvurdu

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, bugün ayrıca, „yurttaşların seçme ve seçilme haklarının güvence altına alınması ile demokratik siyasetin önündeki yasal, siyasal ve uygulamaya dair engellerin kaldırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması“ amacıyla TBMM Başkanlığı’na başvurdu.

Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

„HDP’ye dönük engelleme çabaları, yasal bir görünüme kavuşturulmak istense de, esasen kendisine oy veren yurttaşların seçme ve seçilme özgürlüğüne ve hakkına doğrudan müdahale anlamına gelmektedir.

„HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak önceki dönem eşbaşkanlarıyla birlikte cezaevine konulması, yurttaşların iradelerinin hiçe sayılarak HDP’li belediyelere kayyum atanması, HDP üye ve yöneticilerine dönük gözaltı ve tutuklama furyasının sürmesi, iktidarın demokratik siyaseti engelleme yönelimine sadece birkaç örnek olarak sayılabilir.“

İlginizi çekebilir