HDP’li Beştaş: Devlet, DEP Milletvekili Sincar’ı katledenleri 29 yıldır bulmadı

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, eski DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin 29 yıldır aydınlatılmadığını söyledi.  Sincar’ı öldürenlerin arkasındaki isimlerin hâlâ soruşturulmadığını ifade eden Beştaş, “Suikasta ilişkin 2001 yılına kadar tek bir kişi yargı önüne çıkarılmadı. Devlet, Meclis üyesini katledenleri 29 yıldır bulmadı” dedi.

Beştaş, 1993 yılında Batman’da öldürülen eski DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi ve iki oğlu ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Sincar’ın ölümünün üzerinden 29 yıl geçtiğini ve adaletin hâlâ yerini bulmadığını söyledi.

Cinayetten bu yana hiçbir iktidarın konuya gereken özeni göstermediğini söyleyen Beştaş, “Adaletsizlik, gerçekler ortaya çıkarılmadan unutulamaz. 1993 yılında gerçekleştirilen suikasta ilişkin 2001 yılına kadar tek bir kişi yargı önüne çıkarılmadı. Devlet, Meclis üyesini katledenleri 29 yıldır bulmadı. Aydınlatılamayan cinayet, katliam yoktur, aydınlatılmayan cinayet vardır. Tıpkı yakın dönemde yaşadığımız Tahir Elçi cinayeti gibi.” diye konuştu.

Beştaş, Mehmet Sincar cinayetinin 2001 yılında Hizbullah üyesi Cihan Yıldız adlı kişiye yüklendiğini, bu kişinin aldığı müebbet hapis cezasına rağmen şu anda serbest olduğunu ifade ederek, AİHM’nin adil yargılama ihlali kararı verdiğini belirtti.

Davanın, 12 Aralık’ta Diyarbakır’da devam edeceğini dile getiren Beştaş, şunları kaydetti:

“Bizim bu davayla önemsediğimiz asıl nokta, asıl sanıklar neden korunuyor? Susurluk raporu ortaya çıktığı halde Mehmet Ağar, Mahmut Yıldırım, Alaattin Kanat, İsmet Yeşilmen, Adem Yakın, Mesut Mehmetoğlu hakkında hâlâ dava açılmadı. Mehmet Sincar’ın katledilmesinin arkasındaki bu isimler hâlâ soruşturulmadı, yargılanmadı. TBMM de bu konuda kılını kıpırdatmadı. Kendi üyesi hakkında bir araştırma komisyonu bile kurmadı, katili bulmak, arkasındaki güçleri ortaya çıkarmak için bir irade göstermedi. Bugünkü iktidar da asıl faillerin hamisi durumunda.”

Beştaş, davaya ilişkin 30 yıllık zaman aşımının dolmasına az bir süre kaldığını, HDP olarak Sincar’ın katillerinin bulunması adına ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

/T24/

İlginizi çekebilir