HDP’den ‘Demokratik Cumhuriyet Konferansı’ kararı

HDP MYK, Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına giderken “Demokratik Cumhuriyet Konferansı” gerçekleştirme kararı aldı. 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK), partinin Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği toplantıda önemli kararlar alındı. MYK’de, Anayasa tartışmaları başta olmak üzere, bu kapsamda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın partiye ziyareti ve Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı kapsamında Demokratik Cumhuriyet’in inşasına dair tartışmalar yürütüldüğü öğrenildi.
HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP’nin gündeme getirdiği, AKP’nin ise yasa taslağı yaptığı Anayasa değişikliğine dair partinin görüşünü dün gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı. Anayasa değişikliği kapsamında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da aralarında bulunduğu AKP’li heyet siyasi partileri ziyaret etmiş ancak HDP’ye ziyareti, muhalefet partileri tarafından siyasi tartışmalara malzeme konusu yapıldı.
‘ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASAYA VARIZ’
MYK, AKP’nin bu ziyaretini ve Anayasa tartışmalarına dair de tartışmalar yürüttü. Nitekim Günay, temel hak ve özgürlüklerin daha geniş kapsamda ele alınması gerektiğine vurgu yaparak, sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasaya işaret etti. Günay, “Başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Esasen CHP tarafından bu şekilde gündeme getirilmesini de doğru bulmuyoruz. İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor. Anayasanın en önemli özelliğinin eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Özgürlük ama herkes için özgürlük, her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız. Anayasayla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız” açıklaması yaptı.
HDP ÇALIŞMALARA BAŞLADI
MYK’de tartışılan bir diğer önemli gündem, Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına giderken “Demokratik Cumhuriyet”in inşası oldu. MYK’de alınan kararla, “Demokratik Cumhuriyet Konferansı” gerçekleştirilecek. Bu kapsamda kurulan komisyonun, kısa sürede çalışmalara başlaması bekleniyor. Komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından yılsonuna kadar İstanbul veya Ankara’da konferansın gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
DEMOKRATİK CUMHURİYET’İN YOL HARİTASI
Konferansa, HDP’nin bileşenleri, önemli şahsiyetler, siyasi partiler, uluslararası alanda aydın, yazar, siyasetçilerin davet edileceği öğrenildi. Konferansın sonuçları da MYK’de tartışılacak, HDP Demokratik Cumhuriyet’in inşası için yol haritası belirleyecek.
/Mezopotamya Ajansı/
İlginizi çekebilir