HDP Grup Başkanvekili Beştaş: Yatacak yeriniz yok, istifa etmek yetmez, cinayetten yargılanacaksınız!

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş“Asrın felaketinin başına dükkân açmış, ticaret yapmış. Kızılay, bir insanlık suçu işlemiştir. Vatan, millet, ticaret…Bu insanlık dışı faaliyetleri hiç yüzleri kızarmadan anlatıyorlar. Bunu yapanlar için istifa, görevden almayla kalmamalı, cinayetten yargılanmalıdırlar. O çadırlar olmadığı için evlerine girmek zorunda olanlar öldüler. Yatacak yeriniz yok” dedi.

6 Şubat depremlerinin ardından çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, bugün toplandı. Genel Kurul’da, milyonlarca yurttaşın beklediği EYT’lilerle ilgili kanun teklifi görüşülecek. Teklifin görüşmelerine geçilmeden önce milletvekillerine deprem konusunda gündem dışı söz verildi.

“İktisadi bekanız uğruna insanları öldürdünüz”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

“İktidar ne yaptı? İki gün sonra sahaya indi. Sahaya inmeden konuşan Cumhurbaşkanı, ilk cümlesi ‘OHAL ilan ediyorum’ dedi. Depremde ilk söylenmesi gereken oymuş demek ki. Bu kıyımı, bu korkunç katliamı kader planına bağladı. Yıkılan binalar bir kader planı değil rantçı düzenin bir sonucu olarak önümüzde duruyor. Yolsuzluğa izin verdiniz. Rant uğruna her yeri imara açtınız. Müteahhitleri zengin etmek için binaların sağlamlığını denetlemediniz. İktisadi bekanız uğruna insanları öldürdünüz. İşte bu cinayetler için istifa edeceksiniz. Hesap vereceksiniz.”

“İstifa etmek yetmez, halk düşmanlığından, cinayetten yargılanacaksınız”

Kızılay’ın depremin ardından çadır satmasının ortaya çıktığını hatırlatan Danış Beştaş, “Kızılay çadır satıyormuş. Yurttaşlara vermesi gereken yiyecekleri de satmış. Verdiğimiz kanları da satmış. Kan satan bir Kızılay var karşımızda. Asrın felaketinin başına dükkan açmış, ticaret yapmış. Kızılay, bir insanlık suçu işlemiştir. Vatan, millet, ticaret… İşte Kızılay’ın, AKP iktidarının yaptığı budur. Hesap vereceksiniz. İstifa edin. Bu inanılmaz insanlık dışı faaliyetleri hiç yüzleri kızarmadan anlatıyorlar. Bunu yapanlar için istifa, görevden almayla kalmamalı, cinayetten yargılanmalıdırlar. O çadırlar olmadığı için evlerine girmek zorunda kalanlar öldüler. Yatacak yeriniz yok. İstifa etmek yetmez, halk düşmanlığından, cinayetten yargılanacaksınız” sözleriyle AKP iktidarını eleştirdi.

“Kan parası mı veriyorsunuz?”

Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adıyaman’da “helallik” istemesini ve depremzede çocuklara para dağıtmasını şöyle değerlendirdi:

“Bir de ‘Hakkınızı helal edin’ diyorlar ya. Hiç helallik istemeyin. Kan parası mı veriyorsunuz? Dün Adıyaman’da para dağıttı Cumhurbaşkanı ya. Ben izlerken utandım. Hakikaten canım yandı. Depremde 10 gün geçiren biri olarak bunu söylüyorum. Isis Otel’in altında can verenler hakkını helal etmiyor. Çadırsız, evsiz, ailesiz kalan çocuklar hakkını helal etmiyor. Kızılay’ın halktan topladığı paralarla, bağışlarla yaptığı çadırları sattığını gören halkımız hakkını helal etmiyor. Enkaz başında kepçe bekleyen, sesini duyduğu halde yakınını kurtaramayan insanlar hakkını helal etmiyor. Soğuktan donan, donarak ölenler haklarını helal etmiyor. Kefensiz gömülenler haklarını helal etmedi, etmeyecek. Hiçbirimiz hakkımızı helal etmiyoruz, hesap vereceksiniz. Bu halka hesap vereceksiniz. Asrın felaketi diyorlar ya aslında asrın rezaleti, asrın katliamı bu iktidarın tutumudur. Bu asra damga vuran bir şey varsa işte bu katliam, bu cinayetler ve bu insanlığa karşı suçlardır.”

 

/Kaynak: ANKA/

İlginizi çekebilir