HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Kaçmaz: Rojava’ya yapılan SİHA saldırılarında 8 çocuk öldürüldü, 24 çocuk da yaralandı

HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Ağustos’taki saldırılarda 8 çocuğun hayatını kaybettiğini, 24 çocuğun ise yaralandığını belirterek, “Saldırılar karşısında herkes görevini yerine getirmeli” çağrısı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Kuzey ve Doğu Suriye’deki saldırılarda çocukların yaşamını yitirmesine dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Antep ve Mardin’de yaşanan kazada hayatını kaybedenleri anarak başlayan Kaçmaz, bu kazalarda ihmali olan kişilerin derhal açığa çıkarılması ve soruşturmanın kamuoyu önünde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
‘8 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ’
İktidarın, dış politikayı şiddet üzerinden yürüttüğünü ve savaş suçu işlemekten geri durmadığını ifade eden Kaçmaz, “Sivil, çocuk, genç, yaşlı demeden yürütülen hava saldırıları sürüyor. Tahran ve Soçi zirvesi sonrasında AKP Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına hız vermiştir. Ağustos ayının başından bugüne Türkiye’nin başlattığı hava saldırılarında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve onlarca kişi yaralanmıştır. Bu saldırılarda 8 çocuk hayatını kaybetmiş, 24 çocuk yaralanmıştır” dedi.
YAŞAMINI YİTİREN ÇOCUKLARI SIRALADI
Kaçmaz, saldırılarda yaşamını yitiren çocuklarla ilgili şu bilgileri aktardı: “2 Ağustos’ta Tel Rıfat’ta 17 yaşındaki Fehime Reşo, 16 Ağustos’ta Qamişlo’nun Sinaa Mahallesi’nde Ehmed Elî Hisên ve Aheng Ekrem Hisên, 16 Ağustos’ta Kobanê Zorava köyünde 12 yaşındaki Ebid Mihemed Heci, 18 Ağustos’ta Hesekê-Til Temir’in Şemoka köyünde bulunan Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği kız çocukların eğitim merkezine yönelik hava saldırısında Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo yaşamını yitirdi. Bu çocuklar Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırıları sonrası hayatını kaybetti.”
‘İKTİDARIN POLİTİKALARI ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR’
Hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların kağıt üzerinde veri olmadığını vurgulayan Kaçmaz, “Bu çocukların heyecanları, coşkuları, hayata dair beklentileri varken bu saldırılarda ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Çoğu yaralı diye geçen çocuklar ömür boyu vücutlarında bunun izlerini taşıyor. AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanı politikaları neticesinde bu çocukların yaşamlarına son verilmektedir” diye konuştu.
‘DÜNYA KULAK VERMEDİ’
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin bu saldırıları defaatle doğrulamış olduğunu belirten Kaçmaz, DAİŞ karşıtı koalisyonunun da saldırılara ilişkin açıklama yaptığını söyledi. Kaçmaz, devamında şöyle konuştu: “AKP ve MHP’nin saldırgan tutumu sonucu 7 Ağustos tarihinde Qamişlo’da çocukların oluşturduğu Komiteya Zarokan a Qada Civakî li bajarê Qamişlo, Türkiye’nin saldırılarına karşı bir basın açıklaması yapmıştı. Düşünün saldırılara karşı çocuklar basın açıklaması yaparak, Türkiye’nin saldırılarında çocukların öldürüldüğünü dünyaya duyurmak istiyor. Çocukların seslerini ne uluslararası kuruluşlar ne AKP-MHP duydu. Çocuklar savaşın gölgesinde yaşamak istemediklerini belirtmişlerdi. Bu çocukların sesine bütün dünya kulak vermelidir.”
‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SES ÇIKARMIYOR’
Rojava’daki bu saldırıların İsrafil’in Filistin’de çocuklara yönelik yaptığı katliamların benzeri olduğuna vurgu yapan Kaçmaz, “AKP-MHP iktidarı İsrail’in Filistin’de yükselttiği savaşa karşı ses yükseltirken BM’nin bu konuda açıklamalar mevcutken bugün Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara karşı herhangi bir sesin çıkmaması ikiyüzlülüğün göstergesidir. BM’nin kendi denetimdeki kampa yönelik saldırıda sessizliğe gömülmesi aslında BM’nin de ikiyüzlü tutumunun açık göstergesidir” ifadelerini kullandı.
‘HERKES GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ’
BM, BM Güvenlik Konseyi’ne ve Meclis’e çağrı yapan Kaçmaz, taleplerini şöyle sıraladı: “Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları karşısında herkes görevini yerine getirilmelidir. Bu kurumlar Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanan çocuk ölümleri ve yaralanmaları ile ilgili ivedilikle bir çalışma başlatılmalıdır. Bu konuda bir rapor hazırlamalı ve hakikatler dünya kamuoyuyla paylaşılmalıdır. TBMM çocukların öldürüldüğü bu saldırılara karşı inceleme başlatmalıdır. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde yer alan Çocuk Hakları Alt Komisyonu bu gündemle derhal toplanmalı, öldürülme ve yaralama vakaları derhal incelenmelidir.”
Ayrıca sivil toplum örgütlerin, çocuk hakları alanında çalışan kurumlara da çağrıda bulunan Kaçmaz, çocuklara yönelik işlenen savaş suçlarının açığa çıkarılması ve faillerin yargılanması için bu kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
/Mezopotamya Ajansı/
İlginizi çekebilir