HDP: Çerkes Soykırımını Unutmuyoruz..!

HDP, Çerkes katliamının 159. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

 

Benzer haberler

Çarlık Rusya’nın işgali sonucu 21 Mayıs 1864’te anayurtlarından sürgün edilen ve soykırıma tabi tutulan Çerkeslerin bu büyük acısını paylaşıyoruz.

Çerkesya’nın bağımsızlığı için yüzyıllarca direnen Çerkesler, 159 yıl önce bugün dünyanın dört bir yanına dağıtıldılar. Dayatılan bu sürgünde 1.5 milyon Çerkes anayurdundan koparıldı, 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ve sürgün yaşadıkları topraklarda asimile edilmek istendi.

 

Çerkeslerin “sürgün ve soykırım” diye adlandırdıkları bu trajedi asla unutulamaz. Bu büyük insanlık suçu ile yüzleşmek için ilk adım olarak; Çerkes soykırımı tanınmalıdır. Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin adı-soyadı, dil ve kültür hakları verilmeli, değiştirilen köy isimleri iade edilmeli ve anayurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenmelidir.

Halkların Demokratik Partisi olarak; Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşayabilmek/yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri kabul etmeye çağırıyoruz. Çerkes halkının acısını yürekten paylaşıyoruz.

 

Halklar ve İnançlar Komisyonu

21 Mayıs 2023

İlginizi çekebilir