Hatay’dan sonra Bingöl ve Palu için uyarı

Hatay’da art arda meydana gelen 2 deprem sonrası açıklamalarda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Palu ve Bingöl için uyardı.

Merkez üssü Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçelerinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde art arda depremler meydana geldi. Depremler sonrası Yer Bilimciler de uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sanal medya hesabında şu paylaşımlarda bulundu.

“Samandağı 7 km derinde M6,4 oldu. Yıkılmayan yapıları da yıktı. Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay sürecek. Yaralı evlere girmeyin.

*Samandağ M6,4’lük depremin süresi 16 saniyedir. Çıkardığı gerginlik (enerji) M7,9’luk depremin 176’da biridir. Kabaca 7 ton TNT bombası gücündedir. Kırık boyu 30-40 km’dır. Kırık Hatay’dan Suriye’ye uzanmıştır. Toplam kırık boyu 440 km’ye ulaştı.

*M6,4’lük depremde ağır hasarlılar göçtü, orta hasarlılar ağır hasarlı, az hasarlılar orta hasarlı, hasarsızlar az, orta hasarlı duruma dönüştü.  Az hasarlı yapılar içinde olmak üzere tüm yapılar güvenlik için yıkılmalıdır. Yoksa kıyım olur.

*Dikkatimizi Hatay’a çevrilmişken, DAK’ın kuzeyinde Elazığ-Palu ile Bingöl’de M5’e varan depremler, Palu-Bingöl arasının gerilmekte olduğunu gösteriyor.

*Hatay’daki M6,4 ile M5,8’lık depremlerin her ikisi de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu. Herkes kontainer evler ile arbalarında, çadırlarda yatsın. Bu tür artçı depremler ne yazık ki olmayı sürdürecek.

*Hatay’daki durum dayanılır bir durum değil. Lütfen kentinizi terk etmeyin. Güvenli barınaklara sığının.”

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de, bir gazeteciye yaptığı açıklamada, “Günlerdir uyardığımız Kahramanmaraş depremi sonrası Hatay ve Adana’da beklenen depremin Hatay bölümü bu akşam gerçekleşti. Bundan sonrası için sırada Adana ve Kıbrıs’ta da benzer büyüklükte bir deprem riski var” dedi.

/ Mezopotamya Ajansı /

İlginizi çekebilir