Hasta tutukluya 5 bin TL yemek faturası

Ağır hastalıklarına rağmen serbest bırakılmayan tutuklu İsmet Günden’den ‘yemek parası’ istendi

Türkiye’de özellikle 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte birçok alanda ciddi hak ihlalleri yaşanmaya başlandı. OHAL resmi olarak kaldırılmasına rağmen uygulamaları pratikte devam ediyor. Hak ihlallerinin merkezi haline dönüşen cezaevlerinde de her yeni bir gün hak ihlallerine yenisi ekleniyor. Hasta tutukluların katledildiği ve şüpheli ölümlerin arttığı cezaevlerinde son olarak Malatya Akçadağ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hücrede tutulan Barış Keve yaşamını yitirdi.

Diğer yandan tedavi edilmeyerek ölüme terk edilen tutuklular, son dönemlerde bir bir yaşamını yitiriyor. Demokratik kitle örgütlerinin açıkladığı verilere göre, 2022 yılının başından bu yana cezaevlerinde aralarında tahliyeleri Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından engellenen hasta mahpusların da bulunduğu en az 55 tutuklu yaşamını yitirdi. 27’sinin hastalıklarına rağmen tahliye edilmediği için hayatlarını kaybettiği belirtildi.

Gözaltında kalp krizi

Ölüme terk edilen tutuklulardan biri de İHD’nin ağır hasta tutuklular listesinde yer alan 67 yaşındaki İsmet Günden. Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Günden, 2012 yılında “örgüt üyeliği”nden tutuklandı ve 7 ay sonra tahliye oldu. Daha sonra 7 yıl 6 ay hapis cezası kesinleşen Günden, 15 Ocak 2021 yılında evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alındığı gün kalp krizi geçiren Günden, anjiyo olduktan sonra tutuklanarak cezaevine götürüldü.

Sağlık sorunları

Tutuklandıktan sonra kalp damar tıkanıklığından kaynaklı 2 kez anjio olan Günden’in yaşadığı sağlık sorunları şöyle: Prostat, ileri derecede şeker hastalığı, kalp hastalığı, kalp-damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği, tansiyon, el ve ayaklarda ileri derecede titreme, görme bozukluğu, kemik hastalıkları, kolesterol, bel fıtığı hastalığı. Yaklaşık iki yıldır Kırıklar Cezaevi’nde tutulan Günden, 3 defa Kovid-19’a yakalandı. Günden ve ailesinin hastalıklarından dolayı tahliye edilmesi için yaptığı tüm girişimler ise sonuçsuz bırakılıyor.

Yemek parası istendi

Eşinin sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Koçer Günden (65), cezaevinde sistematik bir baskı olduğunu söyledi. Günden, “Doğru düzgün yemekleri bile verilmiyor. Biz görüşe gittiğimiz de eşim, ‘zülüm altındayız’ diyor. Yaklaşık iki yıldır eşim cezaevinde geçen gün eşime cezaevinde yediği yemeklerin faturası geldi ve 5 bin TL ödememizi istiyorlar. Devlet eşimi cezaevine almış bir de para istiyor. Bu bir zulümdür” dedi.

İddia üzerine MA’nın aradığı cezaevi, “Tutuklular hakkında özel bilginin kimseyle paylaşılmaması” nedeniyle bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Kaynak: Yeniyaşam

İlginizi çekebilir