Hasta tutuklu Orak’ın tahliyesi 3 ay ertelendi: Tasarruf kurallarına uymamış

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde infazını tamamlayan hasta tutuklu Ferit Orak’ın tahliyesi, “Kuruma yazdığı dilekçelerden örgüt içerisinde aktif olduğu” ve “elektrik ve su kullanımı gibi genel harcamalarda tasarruf kurallarına uyum sağlamadığı” iddiasıyla 3 ay ertelendi. 
Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Ferit Orak, 16 Aralık 2022 tarihinde cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Orak’ın infazı Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu tarafından, “İyi halli” olmadığı gerekçesiyle 3 ay ertelendi. 2009 yılında Mersin’de tutuklanan Orak’a, hakkında açılan davada “Görevi yaptırmamak için direnme”, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 16 yıl 18 ay hapis cezası verildi. Orak’ın, Vertigo, bağırsaklarda kolit, mide ülseri, hiperaktif mesane, astım,  bel fıtığı, menisküs gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor.
TASARUF KURALLARINA UYMAMIŞ!
Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun 14 Aralık 2022’de hazırladığı raporda, Orak’ın infaz süresinin uzatılmasına ilişkin şu gerekçeler öne sürüldü: “Kuruma hitaben yazmış olduğu dilekçelerden örgüt içerisinde aktif olduğu düşünülmekte. Yapılan aramalarda idare ve kurum personelinin çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik gayret içerisinde bulunmadığı, elektrik ve su kullanımı gibi genel harcamalarda tasarruf kurallarına uyum sağlamadığı, kendi isteğiyle taraflı PKK üye olanlarla aynı koğuşta kaldığı ve örgüt üyeleriyle birlikte hareket ettiği.”
ORAK: İTİRAZIMI YAPTIM
İdari Gözlem Kurulu’nun kararından sonra İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen’e mektup gönderen Orak, mektubunda şunları dile getirdi: “Haksız ve hukuksuz bir şekilde tahliyem üç ay uzatıldı. 16 Aralık 2022’de tahliye olmam gerekiyordu ancak İdari ve Gözlem Kurulu gülünç bazı kararlarla tahliyemi 16 Mart 2023 tarihine erteledi. Bende bu karara itirazımı yaptım.”
‘UMUTLA O’NU BEKLİYORDUK’
Ferit Orak’ın annesi Besra Orak, karara tepki göstererek, 4 yıldır çocuğunu görmediğini ve tahliyesini beklediğini söyledi. Orak, oğlunun cezasının bitiğini ve bırakılması gerektiğini talep ederek, „Uzun zamandır tahliye olmasını bekliyorduk. Haber gelmeyince cezaevini aradık cezaevinde bize Ferit’in infazının 3 ay uzatıldığını söylediler. Yıllardır O’nun yolunu gözlüyorduk. Bu yüzden çok üzüldük, çok zor geldi.  Büyük bir umutla tahliyesini bekliyorduk” dedi.
‘HUKUKSUZLUKLARA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK’
Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan kuzeni Seyfetin Bahar’ın da 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ancak cezasını tamamlamasına rağmen iki kez tahliyesinin ertelendiğini sözlerine ekleyen Orak, “Bu hukuksuzluğa artık tahammülümüz yok” dedi.
Kendisinin de hasta olduğu için cezaevine ziyarete gidemediğini aktaran Orak, “Bolu gibi çok uzak bir yerde tutulduğu için ziyaretine gidemiyorum. Amed’de olsaydı giderdim ancak uzakta olduğu için ziyaretlerine gidemiyorum. Tutukluların uzun yerlere sürgün edilmesi sadece onlara verilen bir ceza değil aynı zamanda aileleri de onlarla beraber cezalandırılıyor. Çocuğumu 4 yıldır göremedim” diye konuştu.
‘HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN’
Oğlu Orak’ın birçok hastalığına rağmen tedavi edilmediğini belirten Orak, hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Mezopotamya Ajansı / Mahmut Altıntaş
İlginizi çekebilir