Hasip Kaplan: Özgürlük olmadan asla

23 Şubat 2020 tarihinde HDP kongreye gidiyor. Meclisin üçüncü büyük partisi aynı zamanda en fazla baskıya, soruşturmaya, tutuklamaya ve engellemeye uğrayan partidir.

Eş başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, üye ve yöneticileri cezaevinde olan, altı milyon seçmenin iradesi yok sayılarak, kayyımlarla belediyelerin zaptedildiği, gasp edildiği bir parti nasıl ayakta durabilir?

Bunun bir tek cevabı vardır, gücünü halktan alıyorsa ayakta durabilir.

Savunduğu fikirlerin zamanı gelmişse önünde hiç kimse duramaz. Bu cevap da kongre için yol göstericidir. Halkını iyi dinleyen nabzını tutanlar asla yalnız yürümezler.

Nasıl bir kongre sorusuna cevap, içerdeki tutsaklara, sürgünlere, süren zulme, hukuksuzluğa, ayrımcılığa ve kayyımlara karşı demokratik kazanımları sonuna kadar kuruyacak kararlı bir iradenin sergilenmesidir. Gündemi özgürlük ve birlik olmalıdır.

HDP’nin misyonu sadece en büyük destekçisi Kürtlerin özgürlüğü değil, aynı zamanda farklı inançların azınlıkların, emekçilerin, çevrecilerin, dezavantajlı grupların, sol radikal muhalefetin kararlı savunucusu olmak, özgürlüklerini savunmak, son yerel seçimler deneyimi ile en büyük Demokrasi Cephesinin örülmesinde öncü olmaktır.

Türkiyelileşmek iddiası zaafa dönüşmemelidir. HDP uzaylı bir parti değildir. Kürtler Türkleşmek,Türkler Kürtleşmek zorunda değil. HDP artık bu konuda kendisini kimseye kanıtlamak zorunda değil.

Herkes kendisi olmalı, bu nedenle özgür ve eşit yurttaşlık çok önemlidir. Mesela her Kürd’ün veya azınlığın, her Türk yurttaşı kadar hakkı hukuku olmalı, güvence altına alınmalıdır.

Yeri geldiğinde Kürdistani, yeri geldiğinde devrimci, yeri geldiğinde azınlık olmalıdır.

Savaşa karşı barışı, Başkanlık diktasına karşı demokrasiyi, güçlüye karşı güçsüzü,kötüye karşı iyiyi savunmaktan çekinmemelidir.

HDP Kongresi’nde insanlık ve insanlık onuru öne çıkarılmalıdır. Adalet, Özgürlük, Eşitlik elbette önemlidir. Soyguna, talana, hırsızlığa, yalana, zorbalığa, devlet adına estirilen iktidar partisinin terörüne karşı duranlar tarihi yazarlar.

HDP’nin klasik düzen ve sistem partilerinden farkı olmalıdır. Sahte umutlara prim verilmemelidir. Kendi içinde demokrasi, parti içi hukuku, özgür birey, örgütlü toplumu savunmalıdır.

Kendi içinde demokratik bir ön seçimi zorunlu kılmalıdır. Bileşenler hukuku miadını tamamladı, artık üye hukuku işlemelidir…

HDP partiye güç ve emek katan tüm üyelerine, dayanışma gösterenlere sonuna kadar sahip çıkmalıdır. Nerede olursa olsun bir kırlangıç misali mücadeleye katkılarını önemsemelidir.

Demokrasi şehitlerini, bedel ödeyenleri unutmamalıdır.

Ortadoğu kaosunda büyük güçlerin tepişmesinde 50 milyon Kürd’ün hukuku ve statüsünün belirlenmesinde ve Türkiye’de demokrasi mücadelesinde aynı şekilde belirleyici olacağını asla unutmamalıdır.

HDP genç bir partidir, üyesi seçmeni geleceği vardır. Ama asla unutulmamalıdır gençler yapabilir, yaşlılar düşünebilir, bunların enerjilerini birleştirmelidir.

Siyaset ve diplomaside yeni bir sayfa açılmalıdır. Dönem kurallarına artık takılmamalı tecrübeler önemsenmelidir. Çağımız dijital bir dünyanın anlık haberleşmesinde evrensel dostluklara önem vermelidir.

HDP özgücünü asla yabana atmamalıdır. En zor günlerde kendisini yalnız bırakmayanları unutmamalıdır.

HDP Kongresi’nde kendisine ‚terörist‘ diyenlere cevap olmalı hesap sormalıdır.

Unutmayın ana dilini kimliğini, şarkısını halayını kültürünü tarihini inkar edenler, bunları savunanlara ‚bölücü, hain, terörist‘ diyor.

En büyük terösit bunlardır, onları ifşa etmelidir. Asimilasyona ve şovenizme karşı güçlü bir duruş sergilemelidir.

Zor bir dönemde kişilerden çok ilkeler üzerinde odaklanmalıdır. Kongre tarihi kararlar almalıdır.Genel Kurula sunulacak önergeler karara dönüşmelidir.

  1. Kayyımlara karşı sonuna kadar mücadele
  2. Tutsaklara sonuna kadar sahip çıkmak
  3. Demokrasi Cephesi için sonuna kadar mücadele
  4. Özgürlük ve birlik için sonuna kadar mücadele
  5. Azınlıklara inançlara farklılıklara emekçilere sonuna kadar destek
  6. Eşit yurttaşlık için kampanya açılması
  7. Doğamıza kültürümüze tarihimize sahip çıkmak
  8. Adil bir bölüşüm için,adil vergiler
  9. Adalet için, bağımsız yargı.İnsanlık suçu işleyenlerden hesap sorulması.
  10. Temel hak ve özgürlükler için mücadele
  11. Kadınlar ve gençler için sürekli mücadele
  12. Ulusal ve Uluslarası güçlü bir dayanışma 
  13. Zindanlarda ki baskılara güçlü bir ses
  14. Genel bir af
  15. Yeni bir Anayasa,Demokratik Cumhuriyet
  16. Ortadoğuda tüm Kürtlere statü
  17. Ana dil yasaklarına karşı güçlü bir kampanya
  18. OHAL tasaruflarının tüm KHK’ların kaldırılması
  19. Barış ve Çözüm için Diyalog
  20. Kongre sonuç bildirgesi tek gündem ÖZGÜRLÜK ve BİRLİK olmalıdır

‘’Özgürlük Olmadan Asla’’ 

Elbette bütün bunlar kolay olmayacak ama başarmak mümkündür. Unutmayalım halka ve tarihe hesap vermekten başka, kimseye verecek hesabı olmayanlar İnsanlığa karşı savaş suçları işleyenlerden hesap sorabilir kazanabilir…

 

İlginizi çekebilir