Hasip Kaplan: Hürriyet’in Cumhuriyeti

Logosunda ‘’Türkiye Türklerindir’’ yazan Hürriyet gazetesinin bugünkü manşetine bakınız. 

İri puntolarla atılan manşette, çoban Ahmet’in torunu hakim oldu. ’’İşte Cumhuriyet budur’’ diye yazıyor.

İki fotoğraf konulmuş. Birisi hayvanlarıyla çekilmiş yaşlı bir insan çoban, diğeri genç bir hakimin cüppeli resmi.

Ayrımcı, aşağılayıcı ve onur kırıcı bu manşeti atanların zihniyetine göre, çoban dedenin torununun hakim olması cumhuriyet sayesindeymiş.

Cumhuriyet eşit yurttaşlık hukukuna dayanır. Hukuk devleti ve demokrasilerde,sultan ile çoban devlet başkanı ile bir memur arasında bir fark yoktur.Çünkü eşit bir hukuka tabidirler.

Bu nedenledir, bazen bizim basınımızda çıkan haberlerde,bazı devlet başkanlarının bisiklet veya metro ile makamına gittiği haberleri çıkar.

Avrupa’nın çok büyük devlet başkanlarının markete giderken sıraya girmesi,doğal ve günün normal yaşamının bir parçasıdır.

Bizim devlet başkanları gibi namaza dahi yüzlerce araç konvoyu ve koruma ile gitmezler. Ben devlet başkanıyım deyip, yurttaşın sırasına kaynak olup öne geçmezler.

Zaten güvenliğin ve özgürlüğün olduğu bir ülkede aşırı koruma tedbirlerine gerek duyulmaz.Yönetenlerde yurttaşlarda  eşit bir şekilde güvenlik içinde yaşarlar.

Evini boyayan devlet başkanları gördüm.Mütevazi yaşamlarında şatafat gösteriş ve dünyayı ben yarattım havası yoktur.

Makam mevki, sınıf, ırk, din, renk ayrımı olmayan bu ülkelerde kimseye mesleği,kimin nesi olduğu sorulmaz.İnsan ve yurttaş olarak bakılır.

Özellikle geri kalmış hukukun işlemediği adaletin olmadığı,özgürlükler yerine güvenliği güçlendirilmiş ülkelerde, korkunç bir gösteriş vardır.

İktidarda ki siyasetçilerin veletleri usul ve fürularıda özel bir ilgiye tabidir.Bir şehre gitseler resmi protokol karşılıyor,ağırlıyor,yağlıyor,pohpohluyor.

Türkiye tarihinden gelen zengin kültürüyle farklı halkların,inançların yaşadığı bir ülke.

Türk’ü Kürd’ü Çerkez’i Ermeni’si Süryani’si farklı halklar,inançlar Aleviler farklı dinler Anadolu’ nun, Mezopotamya’nın güzelliğidir.

Binbir çiçek bahçesi gibidirler,bir orkestra ahengiyle yüzyıllar boyu birlikte yaşamışlar.

Logosunda Türkiye Türklerindir yazan Hürriyet gazetesi, aslında Türkiye’de cumhuriyetin,ayrımcılık ret ve inkar damarlarını temsil ediyor.

Bu gazeteye göre, Türkiye yirmi beş milyon Kürdün veya milyonlarca alevinin yurttaşın değildir.

Cumhurbaşkanın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesinin adı, önceleri Potamya’ydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında köylerin şehirlerin,dağların adları önce Karadeniz’de değiştirildi.

Sonra Trakya’da ne kadar eski isim varsa değiştirildi. Ellili yıllarda ise Kürdistan’da ki tüm Kürtçe isimleri  değiştirdiler.

Mecliste  bu ad değişiklikleri asimilasyon  şovenizm ve ırkçı ayrımcı yasa ve uygulamaların kaldırılması için yasa teklifleri  ve bir çok önerge vermiştik.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında azınlıkların,Kürtlerin farklı halkların,inançların orduya polise istihbarata alınmaması için özel ve derin talimatlar verilmiştir. Bunlar devletin illegal Kırmızı Anayasası’nda yazılıdır.

Bugün dahi fişleme izleme yoluyla yurttaşlar damgalanıyor.Yargıya mülkiyeye dahi yandaş ve işbirlikçi değilse alınmıyor.

Avukat olarak baktığım bir dava vardı. Babası 12 Eylül darbesi öncesi kısa bir süre TSİP’ten muhtar adayı olmuştu. Oğlu okulun en başarılı öğrencisiydi, astsubayın mezuniyetine bir ay kala ordudan babasının fişi nedeniyle atılmıştı.

Siyasi muhaliflerin torunlarına kadar ayrımcılığa tabi tutulduğu 2020 Türkiye Cumhuriyetinde cemaatlar ,tarikatlar cihadist denilen kafa kesici katillerin çetelerin mafyanın itibar gördüğü günlere geldik.

Cumhuriyet iktidarları yurttaşlarının yarısıyla sürekli husumetli, mahkemelik oldular.Bu durum aynen sürüyor.

‘’Çoban dede’’ diyerek yurttaşını aşağılayan tahkir eden zavallı yoksul gören,ayrımcılığı logosunda taşıyan Hürriyet gazetesinin Cumhuriyeti ayrımcılık ve düşmanlık üzerinde ayakta durmaya çalışıyor.

Çoban olmak yoksul olmak bu gazeteye göre fırsat eşitliğine uzaktır.Torunu hukuk okuyup hakim olmuşsa  bu Cumhuriyet sayesinde olmuş.

Hayır efendiler sizin köleleriniz,size biat eden müritlerin olmadığı,farklılıkların ayrımcılık nedeni olmadığı eşit  yurttaşların yaşadığı bir cumhuriyeti istiyoruz.

İnsan hakları, hukuk, sosyal devlet laiklik, adalet ve özgürlüklerin olduğu bir ülke ve eşit yurttaşlık gerçek bir cumhuriyettir.

Hürriyetin Cumhuriyeti logosunda yazılıdır. Irkçıdır, ayrımcıdır, vahşidir, zalimdir. Manşetide ibretlik ve dehşet vericidir.

Çoban dededen ve torunundan,ayrımcılık yaptığı tüm yurtaşlardan özür dilemelidirler.

İlginizi çekebilir