Hamburg Kürt Film Festivali başlıyor: Bu yılın teması; Jin, Jiyan, Azadi

Yarın başlayacak olan 13’üncü Hamburg Kürt Film Festivali’nin bu yılki teması “Jin Jiyan Azadi” olarak belirlendi.

13’üncü Hamburg Kürt Film Festivali yarın başlıyor. Bu yıl 26 Ekim 2022 – 31 Ekim 2022 tarihleri arasında “Kino 3001” sinemalarında gerçekleşecek olan festivalin sloganı ise, İran’da “ahlak polisi” tarafından öldürülen Jina Emini’nin ardından başlayan gösterilerde her yerde seslendirilen “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) olacak.

Rûdaw’a konuşan festivalin jüri üyelerinden Bilal Bulut, “Bu yılki festival için 94 film başvuruda bulundu bu filmelerden 28’i festival için seçildi. Seçilen filmler kısa film, belgesel ve kurmaca filmlerden oluşuyor” dedi.

Bulut, “Kürt kadın Jina Emini’nin öldürülmesinden dolayı bu seneki festival kadın sorununa daha çok değiniyor. Bu sebeple de Festival’in sloganı ‘Jin, Jiyan, Azadî’ olarak seçildi” diye belirtti.

Festival etkinlikleri yarın Rojavalı sanatçı Mano Xelîl’in birçok festivalde gösterilen ve birçok dalda ödül alan ‘Cîran’ filmi ile başlayacak.

Bulut, “Cîran” filminin açılış filmi olarak seçilmesi hakkında, “Film, Kürt dili ve sanatıyla aynı zamanda da Kürt coğrafyasında çekilmiş bir film. Mano Xelîl’in filmini bu festivalde gösterime sunduğumuz için mutluyuz” dedi.

Kürt sineması hakkındaki eleştirilerini dile getiren Bulut, “Kürt filmlerinde gelişme var fakat filmlerin teknik olarak da geliştirilmesi gerekiyor. Sadece aktör ve yönetmen olarak gelişiyoruz” diye konuştu.

Festivalde, ödüller üç ayrı dalda verilecek; En iyi Kürt filmi ödülü, en iyi belgesel ödülü ve festival özel ödülü.

Ayrıca bu sene Erhan Örs adıyla özel bir ödülün verileceği de açıklandı. Örs, bu sene Türkiye’de tutuklanmıştı ve hâlen cezaevinde.

/rd/

İlginizi çekebilir