ABD, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması kararını önemli ve tarihi olarak niteledi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, bu kararla uluslararası toplumun Rusya’ya güçlü bir mesaj verdiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna’nın Buça kentinde yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle, Rusya’yı 47 üyesinden biri olduğu BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarmıştı. Oylamaya, BM’ye üye 193 devletten 172’si katıldı. Aralarında Türkiye’nin olduğu 93 ülke tasarıya “Evet”, 24 ülke “Hayır” oyu verirken, 55 ülke de çekimser oy kullandı.
ABD, BM Genel Kurulu’nda alınan kararı, “tarihi, önemli ve Rusya’ya dünyanın dört bir tarafından verilen güçlü bir mesaj” olarak değerlendirdi.
Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gennady Kuzman ise oylamadan sonra yaptığı konuşmada, Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi’ne üyeliğinin askıya alınma kararını gayrimeşru ve kasıtlı bir siyasi adım olarak değerlendirdi.
Rusya: “Biz oylama öncesi konseyden ayrılma kararı aldık”
Kuzman, Rusya’nın bugün zaten oylamadan önce BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliğinin sona erdirilmesi veya askıya alınması hakkında bir karar aldığını açıkladı.
Rus Temsilci Kuzman, “Rusya, İnsan Hakları Konseyi’ni her zaman haklarla ilgili gündeminin kilit konularında yapıcı, uluslararası hükümetler arası diyaloğun geliştirilmesine katkıda bulunmak amacı taşıyan, insan haklarını geliştirmeye ve korumaya yönelik evrensel sistemin önemli bir bileşeni olarak görmüştür. Ne yazık ki günümüz koşullarında konsey aslında kendisini kısa vadeli amaçları için kullanan bir grup devletin tekelindedir. Rusya insan haklarını geliştirme ve korumaya samimi biçimde bağlıdır. Görev süremiz sona ermeden BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğimizi durdurmaya yönelik kararımız, insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirmeyeceğimiz anlamına gelmez” diye konuştu.
/Amerika’nın Sesi/