Grê Spî, Serê Kaniyê ve Efrin’de bir ayda 79 sivil kaçırıldı: 66 kişiden haber alınamıyor

Türkiye ve güdümündeki silahlı cihadist güçlerin işgal ettiği ettiği, Rojava’nın Grê Spî, Serê Kaniyê ve Efrin bölgelerinde bir ayda 79 sivil kaçırıldı. Bu kişilerin 66’sından hala haber alınamıyor.

Hak ihlallerini raporlayan sivil toplum kuruluşu Hevdestî, Türkiye’ye bağlı silahlı grupların Efrin, Girê Spî ve Serê Kaniyê’de neden oldukları insan hakları ihlallerine ilişkin Temmuz ayı raporunu yayınladı.

Rûdaw’a bir kopyası gönderilen rapora göre, Efrin, Girê Spî ve Serê Kaniyê’de Temmuz ayında işlenen hak ihlalleri şöyle:

Benzer haberler

Ermenistan’da bankalar, Rusya’nın Mir…

İsrail Halep’i vurdu: En az 38 ölü

“Adı geçen bölgelerde toplam 79 kişi kaçırıldı. Bunların 63’ü Efrin bölgesinde alındı ve aralarında 4 kadın bulunuyor. 16 kişi de Girê Spî ve Serê Kaniyê’de kaçırıldı. Bunlardan 13 kişi serbest bırakıldı. 2’si kadın 66 kişiden ise haber alınamıyor.”

Kendisi de Serê Kaniyê doğumlu olan ve Kamışlo’ya göç etmek zorunda kalan Hevdestî’nin koordinatörü Orhan Kemal, Rûdaw’a bu ihlallerin güvenilir kaynaklardan alınan bilgilerle belgelendiğini söyledi.

Orhan Kemal, “Kurum olarak raporlarımızı oluştururken kullandığımız mekanizma şöyle işliyor: Yerelde özel kaynaklarımızın yanı sıra özel gönüllü görevlilerimiz var. Bilgileri doğrulamak için özel bir ekibimiz bulunuyor. Raporlarımız, Türkiye’nin bu topraklarda işgal gücü olarak yol açtığı sonuçları göstermek amacıyla mağdurlarla ailelerinin görüşlerine, yerel ve uluslararası hukuka göre hazırlanmaktadır” diye konuştu.

Rapora göre, “Suriye Milli Ordusu” (SMO) adı geçen bölgelerde uluslararası yükümlülüklere uymadı. Türkiye de SMO’ya sivillerin alıkonulmasında doğrudan destek vererek Uluslararası Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal etti.

İlginizi çekebilir