Google Translate’e Sorani lehçesi de dahil olmak üzere 24 yeni dil ekledi

ABD merkezli küresel teknoloji devi Google, çeviri platformu Google Translate’e 300 milyondan fazla insanın konuştuğu 24 yeni dili ekledi.

Google’ın platforma eklediği 24 yeni dil arasında, Afrika bölgesinden ve aralarında Lingala, Twi ve Tigrinya de dahil olmak üzere 10 yeni dil bulunuyor. Ayrıca Kuzey Hindistan, Nepal ve Fiji’de 50 milyon insan tarafından konuşulan Bhojpuri, Maldivler’de 300 bin insan tarafından konuşulan Dhiveri dili ve Kürtçe’nin Sorani lehçesi de bulunuyor.

Yeni eklenen dillerle birlikte, Google Çeviri’de yer alan toplam dil sayısı 133’e ulaştı.

ABD merkezli şirket, Google Translate’in kültürel etkilerini ön plana çıkararak, “Google Çeviri, yıllardır dil engellerini ortadan kaldırmaya ve tüm dünyadaki toplulukları birbirine bağlamaya yardımcı oldu” açıklamasını yaptı. Şirket ayrıca, dilleri “çoğu teknolojide temsil edilmeyen” kişilere yardım etmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Benzer haberler

Mükemmel değil ama insanlar memnun

Yeni eklenen dillerin teknik bir dönüm noktasını temsil ettiğini belirten Google, “hiçbir örnek görmeden başka bir dile tercüme etmeyi” öğrenen bir makine öğrenimi modeli kullandıklarını duyurdu. Bunun, bir bilgisayarı eğitmek için kullanılabilecek büyük insan çevirisi veri kümelerinin bulunmadığı diller için yararlı olabileceğini belirten şirket, açıklamasında teknolojinin mükemmel olmadığını ise kabul etti.

Peki çeviriler doğru olacak mı?

Google Translate’in araştırma bilimcisi Isaac Caswell, BBC’ye verdiği demeçte, “Google Translate’te bulunan birçok dil için, hatta Afrika’daki en büyük diller için -örneğin, Yoruba, Igbo gibi- çeviri harika değil. Ancak konuştuğum diğer insanlardan edindiğim izlenim, bunun onlar için çok olumlu bir şey olduğu yönündeydi” dedi.

Kaynak: BBC

İlginizi çekebilir