AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı sosyal medya düzenlemesi ‘‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu. Basın meslek örgütleri, „dezenformasyonla mücadele“ adı altında basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenlemeye karşı Adana, İzmir, Kocaeli, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde farklı saatlerde eylem düzenledi.

Sansüre ve çok sayıda cezaya yol açacağı gerekçesi ile eleştirilen tasarı son olarak, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin en çok tartışma yaratan ve basın meslek örgütlerinin de tepki gösterdiği 29. Madde, Türk Ceza Yasası’na „halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma“ suçunun eklenmesini öngörüyor. Tasarının görüşmelerinde iktidarla, muhalefet milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Muhalefet, „halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma“ suçunu işleyenlerin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören 29. maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.

Tepki çeken ve “sansür yasası” olarak tarif edilen tasarı, 22 Haziran 2022 Çarşamba günü TBMM’de görüşülmesi bekleniyor.

Kaynak: Gerek Gündem