Gazeteci Abdurrahman Gök’e verilen hapis cezasının gerekçeli kararında suçlandığı haberler yok

Gazeteci Abdurrahman Gök’e sosyal medyada paylaştığı haberleri nedeniyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyal medyada paylaştığı haberler ve haberlere ait görselleri gerekçe göstererek  “örgüt propagandası” suçlamasıyla gazeteci Abdurrahman Gök’e verdiği 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasının gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme gerekçeli kararında, Gök’ün paylaşımlarının yaptığı haberler olduğu bilgisine yer vermedi. Gök’ün gazeteci olduğu da gerekçeli kararda yer almadı.

Mahkeme YPG’nin 2014’te Türkiye tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilmediğini bilgisini de gerekçeli kararında belirtmedi.

Mahkeme, konuyu sorduğu İçişleri Bakanlığı’nın, söz konusu tarihte YPG’nin “terör örgütü” olarak kabul edilmediği yönündeki cevabına da gerekçeli kararında değinmedi.

Mahkeme, YPG’liler ve YPG sembollerinin paylaşılması nedeniyle verilen cezasının gerekçeli kararında YPG ismini anmadı. Paylaşılan haber fotoğraflarının YPG’ye değil PKK’ye aitmiş gibi değerlendirme yaptı.

Savunması suçtan kurtulmaya yönelikmiş

Mahkeme, İçişleri Bakanlığının PKK isminin yaygınlaşmaması amacıyla “Bölücü Terör Örgütü (BTÖ)” kavramının kullanılması için daha önce resmi kurumlara verdiği talimata uyarak, paylaşılan YPG’lilerin fotoğrafını “BTÖ” mensubu olarak nitelendirdi.

Mahkeme PKK’nin tarihçesini anlatarak gerekçeli kararında, Yargıtay’ın kararlarında, propaganda fiiline dair yapılan tanımlamalara yer verdi. Gök’ün paylaşımlarının şiddeti ve cebiri meşru gösterdiğini belirtti.

Mahkeme gerekçeli kararında, Gök’ün savunmasında o dönemde YPG’nin “terör örgütü olarak” görülmediği, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun PYD yetkilileriyle Ankara’da görüştüğü, söz konusu paylaşımları kendisinin yaptığı, yayınladığı fotoğrafların haber görselleri olduğunu yönündeki savunmasını içinse “suçtan kurtulmaya yönelik olduğu” değerlendirmesi yaptı.

Gök’ün avukatı Temur: Haberleri gerekçeli kararda yok

Abdurrahman Gök’ün avukatı Resul Temur, açıklanan gerekçeli kararı, “Tüm yargılama aşamasında Gök’ün gazeteci olduğunu gösterir evrak ve kimlik örneklerini, dosyada yer alan fotoğrafların yer aldığı haber çıktıları ile birlikte mahkemeye sunmamıza rağmen mahkemenin ilgili belgeleri gerekçeli kararında tartışmadığını görüyoruz.” şeklinde değerlendirdi.

Temur “Bu durum aslında mahkemenin somut delillerini dosya kapsamında özgün bir şekilde tartışmadan ceza vermeye dönük ön kabul ile hareket ettiğini göstermektedir. Cezalandırmaya esas alınan fotoğrafların Gök tarafından bulunduğu çatışmalı alanlarda, çatışmanın ve haberin öznesi olarak çekildiği, bu görüntülerin haberlerinin yapıldığı ve yayınlandığını görmezden gelen mahkeme, temelde maddi gerçeği anlamaya çalışmak yerine gazeteciyi sadece yaptığı haberin fotoğrafını kullandığı için cezalandırmaktadır.” diye konuştu.

İlgili haberi yapmanın ve haberlere konu çektiği fotoğrafların neden suç unsuru olduğu gerekçeli kararda açıklanamamıştır.” diye konuştu.

Gök: İddianame aşamasında karar

Abdurrahman Gök ise, “Zaten savunmamın tamamında iddia makamının suç delili diye isnat ettiği her iddianın gazetecilik faaliyetleri olduğunu kanıtlarıyla ortaya koydum, hepsini kanıtladım, hepsini savundum. Bu temelde her duruşmada, hem yazılı hem de sözlü olarak sayfalarca savunma yaptım. Ancak buna rağmen gerekçeli kararda güya benim cezadan kaçınmam için bu savunmayı yaptığıma dair bir cümleye yer vermeleri komik geldi. Bu da mahkemenin daha iddianame hazırlanırken hüküm verdiğinin kanıtı oluyor. Duruşmaların tamamının yapılmış olması sadece bir hukuk mizansenin sergilenmesi oldu.” ifadelerini kullandı.

/ T24 /

İlginizi çekebilir