Garo Paylan: 41 canımızı kaybettik, bir haftadır ne istifa eden ne görevden alınan var

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 maden emekçinin yaşamını yitirdiği faciasının üzerine sorumlulara ilişkin gözaltı veya tutuklama olmadığına dikkat çekti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Paylan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin Grup Toplantısı’nda AKP’ye katılan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye, kaç çocuğu olduğunu sorduğunda altığı „bir tane yanıtı“ üzerine, „Allah’tan isteyelim devam. Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var“ sözlerine, „Bir cumhurbaşkanından bahsediyoruz, ‘Cumhurun bir bölümünün başkanı’ demiyoruz Sayın Erdoğan’a. Cumhurun Başkanıysa sayın Erdoğan bu ayrımcı, ötekileştirici ifadelerinden dolayı Kürt halkından özür dilemelidir“ diye karşılık verdi.

Paylan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

„NE İSTİFA EDEN NE GÖREVDEN ALINAN VAR“

Amasra Faciasının üzerinden neredeyse bir hafta geçti. Demokratik ülkelerde bir maden faciasında bir kişi dahi ölse o ülkelerde hükümet düşer, Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı istifa eder. O ülkede yetkililer görevden alınır. Demokratik ülkelerde savcılar derhal harekete geçer. Çünkü toplumda bir adalet arayışı vardır. Ülkemizde 1 değil 11 değil tam 41 canımızı kaybettik. Bir haftadır ne istifa eden var ne görevden alınan var. Ne savcılar gereğini yapmış. Onlar için hiçbir şey olmamış gibi hayat devam ediyor.

„YENİDEN FITRAT, KADER, PARA VERECEĞİZ DİYORLAR“

Soma’da 301 canımızı kaybettik aynı senaryo devredeydi. Fıtrat dediler, kader dediler unutturdular. Şimdi de aynı oyunu oynuyorlar. Yeniden fıtrat, kader, para vereceğiz diyor, unutturmaya çalışıyorlar. Ama biz unutmayacağız. Hesap sormak istiyoruz. Yetkililerin, Enerji Bakanı’nın, Çalışma Bakanı’nın istifa etmesini istiyoruz. Eğer bu konuda yetkililer görevden alınmaz ya da istifa etmezse bu soruşturmanın amacına ulaşmayacağını düşünüyoruz.

„ONLARIN İHMALLERİ 41 CANIN ALINMASINA YOL AÇMIŞSA NE YAPACAKSINIZ SAYIN BOZDAĞ?“

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çıkmış diyor ki işletme müdürü, işletme yöneticileri can kurtarmaya çalışmışlar, o yüzden soruşturma yavaş yürüyormuş. Sayın Bozdağ, sizin göreviniz adalete ulaşmak. Ya soruşturma sonucunda bu müessese, işletme müdürlerinin can aldıkları ortaya çıkarsa ne olacak? Ya onların ihmalleri 41 canın alınmasına yol açmışsa ne yapacaksınız sayın Bozdağ?

 

/Gerçek Gündem/

İlginizi çekebilir