‘Esad ile normalleşmeye’ Davutoğlu yorumu: Her konuda U dönüşü

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye ilişkilerinde normalleşmeye yönelik atılan adımlar için “U dönüşü hepsinde var. Sadece Sayın Çavuşoğlu’nda değil. Sayın Erdoğan’da var, Sayın Bahçeli’de de var, Barlas’ında da var, gazetelerinde de var, sivil toplumlarında da var. Çünkü akılla yol almıyorlar” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Ankara’da düzenlenen “Düzensiz Göç ve Çözüm Önerileri: Gelecek Modeli” konulu panele katıldı.

Davutoğlu panelin açılışında şöyle konuştu:

“Sadece bu yıllara has bir sorunla karşı karşıya değiliz”

“Düzensiz göç olgusuna, insan haklarına dayalı evrensel hukuk temelli bir yaklaşım, kamu düzenini boyutunu hiç ihmal etmeyen ve herhangi bir kaos ve gerilime sebep olmayacak bir kamu düzeni anlayışı, barışçıl bir diplomasi ve bütün bunları tek bir sistematik bütünlükte toplayan bir devlet aklıyla yaklaşmak durumundayız.

Devlet aklı diyorum. Biz ilk defa göçlerle karşılaşmıyoruz.

“İktidarın şu an göç politikası yok”

Bugün Türkiye’de iki yaklaşım görüyoruz. Bir, ortada sanki hiçbir sorun yokmuşçasına düzensiz göç konusunda aciz bir tutum sergileyen, sistematik bir bütünlükle yaklaşmayan, her kafadan bir sesin çıktığı iktidarın yaklaşımı. Ne planlıyorsunuz?

Doğudan gelen göçlerle ilgili, Suriye’den gelenlerle, vatandaşlık verilenlerle ilgili ne planlıyorsunuz? İktidarın şu an göç politikası yoktur. İktidarın göç konusundaki kısa dönemli, siyasal popülist prestij için insan haklarını göz ardı eden, millet vicdanın kopuk, mazlum zalim ayrımı yapmaksızın sadece kısa dönemli çıkarları düşünen popülist ve ileri aşamalarda ırkçılığa giden bir yaklaşım. Bu ikisi de tehlikelidir.

“Alınan tedbirler insan haklarına aykırı olamaz”

Türkiye çok ciddi bir düzensiz göç olgusuyla karşı karşıyadır. Mutlaka tedbir alınmalıdır. Bu tedbir, hiçbir zaman insan haklarına aykırı olamaz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin asırlardan gelen devlet kültürü ve millet vicdanına da yabancı kalamaz. Zorluklarla karışılacağız. Bu coğrafya kolay bir coğrafya değil. O zorluklar bizi olgunlaştıracak, bizi saygın bir ülke yapacak. Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı çıktıktan sonra ve bu ırkçılığın bizim oradaki vatandaşlarımıza dönük boyutlarına karşı çıktıktan sonra Türkiye’de her yabancıyı tehdit unsuru olarak gören yaklaşım, dünya gerçeklerinden kopuk bir yaklaşımdır.

Davutoğlu rapora ilişkin açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye Dışişleri Bakanı’yla ayak üstü görüştüklerini söyledi. Sizce iktidar Suriye politikasında U dönüş yapıyor mu yapmıyor mu? Ne yapıyor?” sorusu üzerine Davutoğlu, “Bu görüşmenin tutanakları nedir? Resmi görüşmenin her zaman tutanakları olur. Tutanağı olmayan hiçbir resmi görüşmem yoktur. Doğru olan bu görüşmenin içeriğinin açıklanması” dedi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

“Burada Sayın Erdoğan’ın, Sayın Çavuşoğlu’nun yapması gereken sayın Putin’e altında imzası bulunan BM Güvenlik Konseyi metnini göstermektir. ‘Siz imzanıza sahip çıkın biz Suriye’nin barışı için her türlü adımı atarız’ demek doğru bir tavırdır.

O bağlamda gerekiyorsa Suriye rejimiyle görüşmek doğru bir tavır. Ama bu tavır olmaksızın sadece Putin istiyor diye ve Suriye rejimi hiçbir adım atmadan aynen Mısır’la olan ilişkilerde olduğu gibi sanki onlar bize lütfediyormuş gibi ilişki geliştirilirse bundan Türkiye zararlı çıkar.

Hiçbir mülteci böyle bir görüşmeye dayalı olarak Türkiye’den gitmez. Gitse bile bir gider 10 gelir geriye. Suriye rejiminin geri dönenlere ne yaptığı belli. İktidar sistematik bir dış politikadan maalesef yoksun. Eğer kamuoyuyla paylaşılacak bir görüşme yaptıysa Çavuşoğlu bunu kamuoyuyla bütünüyle paylaşsın. Ayak üstü görüştük de falan da filan da.

Sonra da sayın Bahçeli’nin himayesinde Dışişleri Bakanlığı yapmak olmaz. Sayın Bahçeli daha önce ‘Katil Esad’la kim görüşüyor’ diye ifadeyi kullanacak. U dönüşleri burada işte.”

“U dönüşü hepsinde var. Sadece Sayın Çavuşoğlu’nda değil”

“U dönüşü hepsinde var. Sadece Sayın Çavuşoğlu’nda değil. Sayın Erdoğan’da var, Sayın Bahçeli’de de var, Barlas’ında da var, gazetelerinde de var, sivil toplumlarında da var. Çünkü akılla yol almıyorlar.

U dönüşü yaptıktan sonra bir suçlu veya itham edecek bir şey bulmak istediklerinde okları bize yöneltiyorlar. Yönelttiğiniz her oku karşı bir okla mukabelede bulunacak bilgim de tecrübem de devlet tutanakları da var. Beşar Esad’la son görüşmemle ilgili bir sürü spekülasyonlar var. Açıklasınlar benim ne görüştüğümü. O tutanağı büyük elçimiz yaptı ben şahsen yapmadım.

Suriye’nin yaşayacağı bütün acıları, riskleri anlattım. ‘Her türlü desteği vereceğiz barışık yaşayın’ dedik. U dönüşü her konuda.”

 

/rd/

İlginizi çekebilir