Ermenistan istihbaratı ve adalet bakanlığından açıklama

 Ermenistan Ulusal İstihbarat Servisi ve Adalet Bakanlığı iki PKK’linin üyesinin Türkiye teslim edilmesine ilişkin açıklama yaptılar.

KCK, 27 Eylül’de yaptığı açıklamada Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım’ın Ermenistan tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini duyurmuş ve Paşinyan hükümetini kınamıştı.

KNK Yürütme Konseyi de yaptığı açıklamada, ”iki gerillanın serbest bırakılması için kendilerinin de girişimde bulunduklarını” ifade etmişti.

Teslim edilme olayının ardından Paşinyan hükümeti muhalif partiler tarafından eleştirilmişti. Sosyal medya üzerinden bir çok kişi Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi ve hükümetini Kürtler konusunda Türkiye ile anlaştığı için sert ifadelerle eleştirmişti.

Muhalefet milletvekili Gegham Manukyan sosyal medya hesabından, “Kürt kardeşlerimden özür diliyorum” demişti. Manukyan’a göre iade,” Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) ile Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasındaki işbirliği çerçevesinde” gerçekleşmişti.

Gegham Manukyan sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 6 Ekim tarihinde Prag’da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi öncesi 2 PKK’liyi “hediye” ettiğini ileri sürmüştü.

Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) ve Ermenistan Adalet Bakanlığı ise Kürtlerin Türkiye’ye iadesiyle ilgili iddiaları yalanladı.

Ulusal Güvenlik Servisi’nin 25 Eylül’de resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada “Kürt uyruklu Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım’ın çeşitli kitle iletişim araçları aracılığıyla sosyo-politik faaliyetler yürüten bazı kişiler tarafından Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nı mesnetsiz ve açık eleştirilerini dikkate alarak, sizi bilgilendiririz. Ortalıkta dolaşan yalan haberlerin gerçekle örtüşmediği gibi hukuki bir dayanağı da yoktur. Ceza davası kapsamında hüküm giymiş kişilerin teslim edilme sürecinin SNB’nin yetkileri dışında olduğu bildiriliyoruz. Ulusal Güvenlik Servisi, devlet kurumlarının itibarını zedeleyen ve ülkenin dış güvenliğini baltalayan dezenformasyon yayma uygulamasından kaçınmaya çağırıyor ve uyarıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Ermenistan istihbarat servisinin açıklaması ardından bir açıklama da Adalet Bakanlığından geldi.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada “Devlet Güvenlik Teşkilatı’nın yayınladığı mesaja ek olarak, Adalet Bakanlığı’nın hükümlüyü cezanın geri kalanını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye gönderme yetkisine sahip olduğunu bildiririz. Ancak Adalet Bakanlığı, milliyetleri itibariyle internette yaygın olarak bulunan Kürtler olan Atila Çiçek ve Hüseyin Yıldırım’ı Türkiye’ye göndermedi”  denildi.

 

 

/ rd /

 

İlginizi çekebilir