Erdoğan: Keşke Esad Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm

rkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilgili “Keşke Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm” dediği belirtildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında “Şangay Beşlisi” olarak bilinen Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi için dün Özbekistan’a giden Erdoğan’ın geçen günlerde yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında şunları söylediğini aktardı:

“Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere.

O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı.”

Selvi, bu sözlerden sonra Erdoğan’ın bir kez daha “Keşke Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm” dediğini ve şöyle devam ettiğini söyledi:

“Bunları yüzüne karşı söylerdim. Biz o zaman kendisine ‘Bak, böyle yaparsanız Suriye bölünür’ dedik. O muhalifler için bunlar kalabalık ama silahları yok diye düşündü.

Bizim uyarılarımızı dikkate almadı. Ama oraya Amerika’nın, Rusya’nın gireceğini düşünmedi. Kendi iktidar alanını korumayı tercih etti ama Suriye’nin büyük topraklarını koruyamadı.”

 

/ rd /

İlginizi çekebilir