Erbil’den Mardin’de öldürülen Duhoklu’lar için Ankara’ya protesto notası

Mardin’de beş Kürt vatandaşının katledilmesi nedeniyle Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu İçişleri Bakanlığına çağrılarak Ankara’ya iletmesi için protesto notası veril ve olayın bir an önce soruşturularak aydınlatılması talep edildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Dr. Hemin Mirani, Mardin’in Nusaybin ilçesinde dün yaşanan gelen silahlı saldırıda 5 Kürdistan Bölgesi vatandaşının katledilmesine ilişkin Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu’nun Bakanlığa çağrıldığını ve kendisine Türkiye Dışişleri Bakanlığına iletilmek üzere protesto notası verildiğini belirtti.

Dr. Hemin Mirani, Türkiye hükümetinden 5 Kürdistan Bölgesi vatandaşının öldürüldüğü olayın bir an önce soruşturularak olayın açığa çıkarılmasını talep etiklerini sözlerine ekledi.

Mirani, “Olaya ilişkin basına yansıyan haberler dışında kendilerine farklı bir bilgi verilmediğini” kaydetti.

Ne olmuştu?

18 Ocak’ı 19’a bağlayan gece, saat 01.00 sıralarında Duhok’tan Diyarbakır’a giden araç Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde durdurılarak içindeki 5 kişiye kurşun yağdırıldı.

Saldırıda Abdullah Salih Mustafa (69), eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) olay yerinde hayatını kaybederken tedavi için Diyarbakır’a götürülen Wahide Haydar Casım (63) ve oğlu Ahmed Celaleddin İbrahim (45) ise kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetmişti.

Soruşturma dosyasına giren güvenlik kamerası görüntülerinde, hafif ticari araçla bir dinlenme tesisine gelen şüphelilerin, hayatını kaybedenleri taşıyan cipin tesise giriş yapmasından bir süre sonra buradan ayrıldıkları görülüyor.

Saldırının yapıldığı yerdeki termal kamera görüntüsünde ise cip ve şüphelilerin bulunduğu aracın yol kenarında durması, kapıları açık olan cipin etrafında dolaşan zanlıların daha sonra araçlarına binip olay yerinden uzaklaşması yer alıyor.

Zanlıların içinde bulunduğu aracın, saldırıdan sonra bir benzinlikten yakıt alması da akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerasında görülüyor.

Olay ardından Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi ve Türkiye hükümetine saldırının nedenlerini ve ayrıntılarının ortaya çıkarılması için Iraklı yetkililerle işbirliği içinde “acilen” bir soruşturma başlatmaya çağırdı.

Hayatını kaybeden 5 vatandaşın naaşları dün gece Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne getirildi ve bugün Duhok’ta toprağa verildi.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir