Erbil: KYB’li bakanlar çekildi; KDP’li bakanlardan ‘geri dönün’ çağrısı geldi

Kürdistan Bölgesi Hükümeti dokuzuncu kabinesinde görevli Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bakanlar dün yaptıkları yazılı bir açıklama ile, “kabinenin idare biçiminden şikayetçi olduklarını” bildirmiş ve tavır aldıklarını açıklamıştı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin sözcüsü Semir Hewrami de, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, KYB’li bakanların görevlerini sürdüreceklerini ancak Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayacaklarını söyledi.

Sözcü Hewrami, KYB’li bakanların ayrıca hükümetin WhatsApp gruplarından da çıktığını doğruladı.

Konuya ilişkin bir açıklama da bugün Kürdistan Demokrat Partili (KDP) bakanlardan geldi.

“Başbakan Mesrur Barzani’nin dün yaptığı açıklamada KYB’nin sebep olduğu sorunları açıkça dile getirdiğine, çözüm yollarını gözler önüne serdiğine“ vurgu yapılan açıklamada, “Fakat maalesef KYB ekibi diyalog ve toplantı yerine daha zayıf bir tepki göstermiştir” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

„Bazı hükümet toplantılarına katılmamak ve WhatsApp gruplarından ayrılmamak, ayrıca Bakanlar Kurulu toplantılarında sorunları çözmek ve tartışmak için hazır bulunmamak, hukuki, siyasi ve idari sorumluluktan kaçış anlamına geliyor.

– Kürt halkı duyarlıdır, sizlerin de dokuzuncu kabinenin çalışmalarından, faaliyetlerinden ve başarılarından bahsettiğini önceki yıllardaki söylevinize dönmenizi bekliyoruz. Kabinenin bir eksikliği varsa bu da KYB’nin izlediği politika ve engellemelerin bir sonucudur. Süleymaniye vilayetinde kapsamlı bir yönetim ve şeffaf bir maliye, gelir ve hukukun üstünlüğüne izin vermeyerek partinizin siyasi desteği ve diplomatik konumundaki zayıflığını ve iç sorunlarınızı örtebilirsiniz. Oyumuz ve kürsümüz az olsa bile kendimizi dayatabiliriz diyebilirsiniz. Süleymaniye ve Halepçe vilayetlerinde halkın sizin yönetiminize nasıl bir huzursuzluk içerisinde yaşadığına halk, dost ve düşmanlar da şahitlik etmektedir.”

 

/rd/

İlginizi çekebilir