EMEP Başkanı Akdeniz’den Kürtçe seçmeli ders çağrısı: Bêziman jiyan nabe

EMEP Lideri Akdeniz, “Kürtçe başta olmak üzere diller için seçmeli ders hakkı var. Bu hak daha güçlü yanıt bulmalı. Bunun için öğretmen sayısının artırılması gerekiyor ve demokratik özgün eğitim hakkının sağlanması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Anadilde yaşam vazgeçilmez bir haktır”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürtçe seçmeli derslerle ilgili olarak Rûdaw’a açıklamada bulundu.

Şu an mevcut okullarda verilen seçmeli derslerin bir imkan olduğunu değerlendiren Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Anadilde yaşam vazgeçilmez bir haktır, Bizim Emek Partisi olarak programımızda da anadilde eğitim hakkı yazar. Türkiye’nin demokratik bir ülke olması için bu hakkın tesis edilmesi gerekir. Maalesef müfredatta anadilde eğitim hakkı yok, ama buna karşın Kürtçe başta olmak üzere diller için seçmeli ders hakkı var. Bu hak daha güçlü yanıt bulmalı. Bunun için öğretmen sayısının artırılması gerekiyor ve demokratik özgün eğitim hakkının sağlanması gerekiyor. Özellikle çocuklar fişlenme duygusuna kapılmadan rahat ve özgür bir biçimde bu seçmeli derslere katılabilmeliler.”

“Bêziman jiyan nabe”

Akdeniz ayrıca dil derslerinin artırılması gerektiğinin altını çizerek açıklamasının devamında şöyle dedi:

“Sadece Kürt çocukları için değil, aynı zamanda Araplar, Gürcüler, mülteciler, Çerkesler bütün topluluklar için bu seçmeli dil dersleri imkanının müfredatta ve bütün okullarda yaygınlaştırılması, güçlendirilmesi, teşvik edilmesi gerekiyor ve üzerindeki her türlü baskının ortadan kaldırılması gerekiyor. EMEK Partisi olarak çağrımız da bu yöndedir.

Bêziman jiyan nabe (Dil olmazsa hayat olmaz).”

/rd/

İlginizi çekebilir