Kaliforniya’da Ulusal Enerji Araştırmaları Bilimsel Hesaplama Merkezi’ndeki Perlmutter yapay zeka süper bilgisayarı, astrofizik ve iklimbilimdeki en zorlu sorunların üstesinden gelecek.
ABD’de dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri faaliyete geçirildi ve kayda değer düzeydeki yapay zekasını, astrofizik ve iklimden temiz enerji teknolojilerine kadar, en zorlu projelerden bazılarına uygulaması istenecek.
Hewlett-Packard üretimi Cray EX türü bir süper bilgisayar olan Perlmutter sistemi, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın bünyesinde yer alan Kaliforniya’daki Ulusal Enerji Araştırmaları Bilimsel Hesaplama Merkezi’nde (NERSC) açıldı. Bilgisayarın grafik donanımının çoğunu sağlayan yonga üreticisi Nvidia’ya göre “gezegenin en hızlısı.”
ABD Enerji Bakan Yardımcısı David Turk tanıtım toplantısında, “Perlmutter süper bilgisayarı gelecek neslin bilim insanlarına ve mucitlerine ilham verilmesini sağlayacak. ABD ve Enerji Bakanlığı’nın da en büyük sorularımızı yanıtlamak için bilimsel hesaplamayı kullanmada lider kalmasına olanak tanıyacak” dedi.
Nvidia’ya göre, cihaz gücünü 6 bin 159 adet Nividia A100 Tensor Core türü grafik işleme biriminden alıyor ve bu da onu saniyede neredeyse 4 exaflopluk veya bir kentilyonluk kayan nokta (gerçel sayıların bilgisayar ortamındaki gösterim şekillerinden biri -ed.n.) işlemini gerçekleştirebilir hale getiriyor.
SiliconANGLE’a göre, ismini Nobel ödüllü astrofizikçi Saul Perlmutter’dan alan sistemin hemen üstleneceği görev, evrenin üç boyutlu haritasının oluşturulmasından daha azı değil.
Bu görev, Perlmutter’ın aynı laboratuvarın tek bir pozlamada 5 bin galaksiye kadar görüntü yakalayabilen Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı’ndan (DESI) bilgilerin işlenmesini içerecek. Bunun karanlık enerjiyi ve evrenin hızlanan genişlemesini daha iyi anlamamızı sağlayacak bir iş olması umuluyor.
Bir diğer projede ise üstün pil depolama teknolojisi ve olası yeni biyoyakıtlar geliştirme umuduyla çevre dostu enerji kaynaklarındaki atomaltı etkileşimleri araştıracak.
Nvidia’nın üst düzey ürün pazarlama müdürü Dion Harris, “Geleneksel süper bilgisayarlar, QuantumEspresso gibi programlarla birkaç saniyede birkaç atomun simülasyonlarını oluşturmak için gereken matematiği zar zor yapabilir” dedi.
/İndependent Turkish/