Dünyada Özgürlük Raporu 2023: Türkiye son 10 yılda özgürlük puanı en fazla düşen ülkelerin başında geliyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House’un açıkladığı 2023 Dünyada Özgürlükler Raporu’nda, Türkiye özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında bu yıl beşinci sırada yer aldı.

Türkiye Freedom House tarafından 2018 yılından bu yana “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde sınıflandırılıyor. 195 ülkenin ele alındığı raporda, “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde 49 ülke bulunuyor.

Freedom House, her yıl yayınladığı Dünyada Özgürlük Raporu aracılığıyla 210 ülke ve bölgede insanların siyasi haklara ve sivil özgürlüklere erişimini değerlendiriyor.

Siyasal katılım, seçim süreçleri, ifade özgürlüğü, örgütsel haklar ve hukukun üstünlüğü gibi çeşitli konu başlıkları altında incelenen ülkeler sivil özgürlükler (60) ve siyasi haklar (40) alt başlıkları altında 100 puan üzerinden değerlendirilerek özgür, kısmen özgür ve özgür olmayan kategorilerine ayrıldılar.

Rapora göre 2023’te Türkiye’nin özgürlük puanı değişmedi ve 100 üzerinden 32’de kaldı. Politik haklar puanı 16; sivil haklar için de 16 olarak değerlendirildi.

Raporda 2023 yılıyla ilgili olarak, “Moskova’nın Ukrayna savaşı insan haklarına zarar verdi. Yeni darbe girişimleri gibi istikrarsızlaştırıcı etkiler Burkina Faso, Tunus, Peru ve Brezilya’da devam etti.

Geçmiş yıllardaki darbeler ve devam eden baskı Gine, Türkiye, Myanmar ve Tayland’da temel özgürlükleri kısıtlamaya devam etti.” ifadeleri kullanılıyor.

Raporda ayrıca Türkiye’de hükümetin “seçim yasalarını manipüle ettiği ve 2023 genel seçimlerinde muhalefetin elini zayıflatmak için ‘dezenformasyon’a ağır cezalar getirdiği” belirtiliyor.

/BBC/

İlginizi çekebilir