Dünya Anadil Günü açıklaması suç sayıldı

Dünya Anadil Günü’nde yapılan açıklama nedeniyle Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl hakkında “Halkı kin ve nefrete sürüklemek” iddiasıyla soruşturma açıldı. 
Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla gerçekleştirilen açıklamada basın metnini okuyan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl hakkında, “Halkı kin ve nefrete sürüklemek”ten soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Akıl, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi.
Hakkında açılan soruşturmaya dair konuşan Akıl, Kürt diline yönelik saldırıda bulunalar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığına dikkat çekerek, “Dile yönelik saldırılara basın açıklamasıyla dikkat çekmek istedik. O gün açıklamamızda Kürtçe eğitim talep ettik. Deprem bölgelerinde mahsur kalan vatandaşlarımız kendi dillerinde yardım isteyemedi. 21 Şubat’ta yaptığımız açıklamada bunun da yanlış olduğunu söyledik. Bunun binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu söyledik. Bunları konuşmak suç değil. Bu bir insanlık görevidir” dedi.
Kürtçeye saldırılara karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Akıl, “Saldırılar ve engellemeler olsa da bizler çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dilimiz eğitim dili olana kadar çalışmalarımız ve mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir