Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı

Diyarbakırlı yazar Mıgırdiç Margosyan, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Karaciğerle bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Mıgırdiç Margosyan 2 Nisan’da hayatını kaybetti.

Margosyan için bugün İstanbul’da bulunan Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde tören düzenlendi.

Törenin ardından, Margosyan Şişli Ermeni Mezarlığında toprağa verildi.

Margosyan’ın da yöneticisi olduğu Aras Yayıncılık, “Büyüğümüz, canımız Mıgırdiç Margosyan’ı, çok sevdiği kelimeyle “öte dünya”ya, gözlerimizde yaşlar, yüreğimizde onu tanımış olmanın tesellisiyle uğurluyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Mıgırdiç Margosyan Kimdir?

23 Aralık 1938’de Diyarbakır’ın Hançepek Mahallesi’nde (Gâvur Mahallesi) doğan Margosyan, eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi’nde sürdürdü, sonra öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı.

1966-72 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı.

Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykulerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) adıyla kitap haline getirildi (1984). Bu kitabıyla 1988 yılında Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülünü (Paris-Fransa) aldı. Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi.

Gavur Mahallesi, Avesta Yayınları tarafindan Li Ba Me, Li Wan Deran adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999). 2010 yılında Türkçe kaleme aldığı Kürdan adlı kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı.

Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar adlı köşesinde yazılar yazdı ve bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da yayımlandı.

Aynı gazetede yazdığı makalelerin bir bölümü Belge Yayınları tarafından Çengelliiğne adıyla yayımlandı (1999)

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir