Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilere görüş yasağı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında ev baskınlarıyla gözaltına alındıktan sonra 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazetecinin görüşçüleri, “sakıncalı” gerekçesiyle ziyaretçi listesinden çıkarıldı.

Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, tutuklu gazetecilerin görüşçü listelerine yazdırdığı ve bir süredir kendilerini ziyaret eden arkadaşlarını ve meslektaşlarını bu hafta itibariyle engelledi.

Görüşçülerin topluca ziyaretçi listesinden çıkarılmasına ise, “güvenlik soruşturması” gerekçe gösterildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut ve Mazlum Güler’in ziyaretçileri, karar nedeniyle bu hafta görüşmeye gidemedi.

AVUKAT TEMUR: İKİNCİ BİR CEZALANDIRMA

Gazetecilerin avukatı Resul Temur, karar için “İkinci bir cezalandırma” dedi. Gazetecilerin 145 gündür iddianamesinin çıkmadığına dikkati çeken avukat Temur, şöyle konuştu:

“Gazetecilerden Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut, Mehmet Ali Ertaş, Mazlum Güler ve Serdar Altan’ın idareye vermiş olduğu dilekçesi içerisinde gazeteci olan ziyaretçilerine, ziyaret izni verilmiyor.

‘YASALARA AYKIRI VERİLMİŞ KEYFİ KARAR’

“Cezaevi, görüşçüleri ‘sakıncalı’ bulunduğu gerekçesiyle görüşmeleri engellenmiş durumda. Gazeteciler Kürt olmalarından kaynaklı bu uygulamayla karşı karşıya kalıyorlar.

“Yapılan ‘güvenlik soruşturması’nda da ziyaret edecek kişinin hangi sebeple görüşü kısıtlandığına dair herhangi bir ibare yok. Bunlar yasalara aykırı verilmiş keyfi kararlardır.”

‘BAŞLI BAŞINA BİR HUKUKSUZLUK’

Tutukluluk halinin cezalandırma aracına dönüştüğünü vurgulayan Temur, şunları söyledi: “Böylesi bir süreçte uzun süren tutuklu hali ortada iken bir de bunun yanında tutukluların görüşçüsüyle görüştürülmemesi de cezalandırmanın bir başka boyutudur. Kimler görüşebileceğine sadece kendileri karar vermek istiyorlar. Bu da başlı başına bir hukuksuzluktur.”

Temur, yaşanan hukuksuzluğa karşı infaz hakimliğine başvuru yapacaklarını aktardı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İlginizi çekebilir