Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerden elektrik parası istediler: Ödenmezse hesaptan keseriz

Diyarbakır’da tutuklu gazeteci Zeynel Abidin Bulut, elektrik giderlerinin kendilerine fatura edildiğini ve ödememeleri halinde hesaplarından kesinti yapılacağını aktardı

Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden 12’si, 6 Haziran’da Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde sevk edildi. Tutuklu gazetecilerden Zeynel Abidin Bulut, bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşadıkları uygulamaları, gönderdiği mektupla aktardı.

TGC’nin bu yılki Basın Özgürlüğü Ödülleri töreninde Kişi Dalı’ndaki ödül tutuklu 16 gazeteciye verilirken, Kurum Dalı’ndaki ödül ise Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma’ya verildi.

“Bu cezaevinde bir ayımız dolduktan sonra elinde makbuzla koğuş kapısına gelen gardiyan, bizden elektrik parası istedi!” diyen Bulut, şunları anlattı: “Öncelikle şaşırdık, ‘Dalga mı geçiyorsun?’ dedim. Ancak bir ay içinde 212 lira elektrik harcadığımızı söyledi. ‘Bizler kendi isteğimizle gelmedik, hukuksuz bir şekilde tutuklandık, bu nedenle elektrik parasını ödemeyeceğiz’ dedik. Gardiyan, daha önce itirazların olduğunu ancak değişen bir şeyin olmadığını söyledi ve bize Adalet Bakanlığı’nın yazısını gösterdi. Bakanlığın itiraza verdiği cevapta, ‘Isıtma ve aydınlatma giderleri kuruma aittir, bunun dışında özel kullanımlar tutuklulara aittir’ deniliyor. Bir kez daha gardiyana faturayı ödemeyeceğimizi söyledik. Gardiyan, ödemenin yapılmaması durumunda hesaplarımızdan kesinti yapılacağını söyledi.”

Bir ay önce 2,30 olan kilowatt (kW) bedelinin, yapılan zamlarla 3,46’ya çıktığını aktaran Bulut, faturaya karşı itirazda bulunacaklarını söyledi. Uygulamanın tüm cezaevlerinde devreye konulduğunu aktaran Bulut, hukuksuz uygulamaya karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Cezaevlerinde hak ihlallerinin her geçen gün artarak devam ettiğini aktaran Bulut, “Her anlamda hukuksuzluk hali sürüyor. Tutsaklar birçok hak ihlalini direnişle kırıyor. Ancak birçok kez de kirli uygulamalara ve adaletsizlikle karşı karşıya kalıyorlar. Şüphesiz bunların temelini Adalet Bakanlığı yaratıyor. Bu durum başta cezaevleri olmak üzere tüm topluma sirayet ediyor” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın hak ihlallerini ve hukuksuz uygulamaları devreye koyduğunu belirten Bulut, “Binlerce tutsak, Adalet Bakanlığı’na bağlı mahkemeler tarafından cezalandırılıyor, zindanlara atılıyor, düşman hukuku uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bütün cezaevlerinde aynı politikalar uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

(MA)

İlginizi çekebilir