Diyarbakır’da tutuklanan 4 kadın gazeteci cezaevinden mesaj gönderdi: Haklı olduğumuzu biliyoruz; mücadeleye devam edeceğiz

Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan dört kadın gazeteci cezaevinden mesaj göndererek „Haklı olduğumuzu biliyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteciden JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş ile gazeteciler Neşe Toprak, Elif Üngür ve Remziye Temel tutuklu bulundukları Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden mesaj gönderdi.

BirGün’ün haberine göre tutuklu kadın gazeteciler, “Gazeteciliği savunmanın ve sahiplenmenin daha çok büyütüleceğinden eminiz” dedi. Gazeteci Safiye Alağaş, tutuklamayla kadın mücadelesini yansıtan JINNEWS’in hedef alındığını söyledi. Alağaş, JINNEWS’e yönelik saldırıların erkek egemen devletin kadınların gücünden ne kadar korktuğunun bir göstergesi olduğunu belirterek “Ülkede katledilen kadınların, hak ihlallerine maruz kalan her kesimin, çocukların ve ezilen tüm halkın sesi olan JINNEWS’i baskılamalarının asıl nedeni kadını ve rengini sönümleme çabasıdır. İçinden geçtiğimiz bu süreçlere elbette ki bizler yabancı değiliz ama bu durumu kabul edecek de değiliz” dedi. Gazeteci Neşe Toprak da cezaevi idaresi tarafından kendisine boya kalemlerinin verilmediğinin aktardı. Moral ve motivasyonlarının iyi olduğunu aktaran Remziye Temel, “Haklı olduğumuzu biliyoruz” ifadelerini kullanırken gazeteci Elif Üngür ise şunları söyledi: “Dayanışma bizi büyütür.”

Benzer haberler

Türkiye ve Mısır dışişleri bakanları görüştü

Cumartesi Anneleri Keremoğlu’nun akibetini sordu

Öte yandan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) da gazetecilerin hâlâ tutuklu olmasına tepki gösterdi. İHOP tarafından yayımlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

CİDDİ TEHDİT

“Mezopotamya Haber Ajansı editörü Aziz Oruç, JİNNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eş başkanı Serdar Altan, Xwebun Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ve bu gazetenin editörü Zeynel Abidin Bulut ile Abdurrahman Öncü, Elig Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel ve Suat Doğuhan’ın tutukluluğu hala devam etmektedir.Basın özgürlüğünün diğer özgürlük alanlarını da etkilemesi ve kamu gücünün adil ve hesap verilebilir şekilde işlemesi hususundaki hayati rolünü hatırlayarak kamuoyunun bu alana ilgisinin çekilmesinin gereği açıktır. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin 2022 Haziran Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunda belirttiği gibi; son gözaltılarla tutuklu gazeteci sayısı 76’ya yükselmiştir. Diyarbakır’daki gazetecilere yönelik bu operasyon, genel basın özgürlüğünü ihlal etmesinin yanı sıra, bölgedeki gazetecileri baskı altına alma anlamına gelmektedir. Türkiye’de tutuklu gazetecilerin oranını birdenbire yüzde 25 artıran, basın özgürlüğünü ihlal eden, kamu gücünün şeffaf ve hesap verebilir çalışmasında basının rolünü ciddi şekilde engelleyecek bu kitlesel gazeteci tutuklamasının, bölgede ciddi bir tehdit anlamına geleceği hatırlatmasını yaparak, gazetecilerin salıverilmesini talep ediyoruz.”

 

/bg/

İlginizi çekebilir