Diyarbakır: ‚Kayıplar bulunsun, failler yargılansın‘ eylemi 743’üncü haftasına girdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 743’üncü haftasında Rezan (Bağlar) ilçesi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamaya, Medeniyetler Beşiğinde Yakınların Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEDYA-DER),  Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed milletvekili adayları, Yeşil Sol Parti Amed İl Eş Sözcüsü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il eşbaşkanları, barış Anneleri ve kayıp yakınları katıldı.
Eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşınırken, bu hafta 1994’te Amed’in Lîcê ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmetcan Aylin’in akıbeti soruldu.
İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi Avukat  Ercan Yılmaz, kayıp yakınlarının ülkenin birçok yerinde adalet taleplerinin devam ettiğini söyledi.
‘BABAMIN KEMİKLERİNİ İSTİYORUM’
Daha sonra konuşan kayıp Mehmet Ayşin’in kızı Aynur Ayşin, “Bir derdim var ki buraya geliyorum. 1994’te köyümüz yakıldı, herkesi gözaltına aldılar, hepsini bıraktılar ama babamı bırakmadılar. Yaşadığım sürece davamın peşindeyim. Babamın kemiklerini istiyorum” dedi.
‘15 YILDIR ADALET YOK’
Ardından konuşan Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adayı Cengiz Çandar, ailelerin 15 yıla yakındır bu alanlarda olduğunu ve sevdiklerinin fotoğraflarını taşıdıklarını belirtti. Çandar , “15 yıldır her Cumartesi günü bu insanlar ‘kayıplar bulunsun’ diyor. Eğer bulunmuyorsa 15 yıldır adalet yok demektir” ifadesini kullandı.
‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ BURADADIR’
Kent adayı Halide Türkoğlu ise kayıp yakınlarının eyleminin ülkenin en uzun süren eylemi olduğunu belirterek, “İktidar örgütlü kötülüğü büyütüyor. Dünyanın en demokratik hakkı olan çocuğuna, yakınına veya sevdiklerine ulaşabilme, gömülme hakkı var. ‘Faili meçhul’ denilen ama kaybettirilenler ortaya çıksın. Açık ve net söylüyoruz, bu hakikat ortaya çıkmalıdır. Kürt sorununun çözümü tam da burasıdır. 14 Mayıs’ta hak ve hakikat talebimizle iktidardan hesap soracağız” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından bu haftaki kayıp hikayesini İHD Kayıp Yakınlar Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okudu.
‘53 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI’
Akdeniz, “Mehmetcan Ayşin, Lice’nin Kılıçlı köyünde çiftçilikle yaşamını idame etmekteydi. 5 Mayıs 1994 tarihinde köye askerler tarafından baskın düzenlenir. Yapılan baskında köyde bulunan genç/yaşlı 53 erkek gözaltına alınır. Gözaltına alınanlardan biri de Mehmetcan Ayşin’di. Baskının ertesi günü 49 kişi serbest bırakılır. Aradan geçen 6 günün sonunda Mehmetcan Ayşin dışındaki 3 kişi daha serbest bırakılır. Bunun üzerine karakola giden aileye kolluk görevlileri tarafından Mehmetcan Ayşin’in savcılığa çıkarılacağı ve oradan serbest bırakılacağı söylenir. Ancak Mehmetcan Ayşin ne savcılığa sevk edilir, ne de serbest bırakılır.
Mehmetcan Ayşin hakkında ailesi bilgi alamaz. Aile, önce DGM’ye başvuruda bulunur, ancak ailenin dilekçesi işleme konulmadan geri çevrilir. Bunun üzerine OHAL Valiliğine başvuran aile, Lice Asayiş Komutanlığı’na yönlendirilir. Lice Asayiş Komutanlığı’na başvuruda bulunan aileye komutanlık, ‘söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını’ bildirir” diye konuştu.
‘BİR DAHA HABER ALINAMADI’
Akdeniz, olaya dair tanık beyanlarının ifadelerine değinerek, “Tanık beyanlarına göre ise Mehmetcan Ayşin, gözaltına alındıktan sonra önce Lice Tugay komutanlığı’nda 5 gün tutulmuş. Mehmetcan Ayşin ile birlikte gözaltına alınanların tümü işkenceye maruz kalmıştı. Mehmetcan Ayşin’in, gözaltında bulunduğu sırada, Lice Yatılı bölge Okuluna Bolu Tugay Komutanlığı’na bağlı birliklerin yerleştirildiği, Mehmetcan Ayşin’in de Lice Yatılı bölge Okulu’na götürüldüğüne gözaltında bulunan diğer kişiler de tanık olur. Aile birçok kurum ve kuruluşa müracaatta bulunur. Ancak bu girişimlerin hiçbirinden hiçbir sonuç alınamaz.  Mehmetcan Ayşin’in ailesi Mehmetcan Ayşin’in gözaltına alındığı 7 Mayıs 1994 tarihinden bu güne bir daha kendisinden haber alamaz” dedi.
Açıklama, gözaltında kaybettirilen Mehmetcan Ayşin ve tüm kayıplar için oturma eyleminin ardından son buldu.
ÊLIH 
Êlih’te kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, eylemlerinin 579’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. „Kayıplar bulunsun, failler yargılansın“ yazılı pankart ile kayıpların fotoğraflarının açıldığı eyleme, HDP Êlih Milletvekilli Feleknas Uca, Yeşil Sol Parti Êlih adayı Ekrem Baran, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti il örgütleri ve insan hakları savunucuları katıldı.
İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda toplanmasının engellenmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin “ihlal” kararını hatırlattı.
Açıklama oturma eylemi son buldu.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir