Diyarbakır İHD’den ‘Mülteci Hakları’ paneli

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında Tahir Elçi Konferans Salonu’nda “Mültecilerin Hakları” konulu panel düzenledi. Panele, Avukat Ali Kahraman, Mizgin Sınır ve Ahmed Mulla Muhammed konuşmacı olarak katıldı. Panelde mültecilere yönelik yargılanma süreci ve hukuki yollara başvururken yapılması gerekenler Arapça anlatıldı.  
MÜLTECİ SORUNLARI 
Türkiye’de mülteci statüsünde hem geçici koruma kapsamında hem de uluslararası koruma kapsamında iki ayrı statünün bulunduğunu belirten Avukat Ahmed Mulla Muhammed, “Biz erken yaşta evlilik konusunda mücadele ediyoruz. Yine Suriyelilerin burada çalışma izinleri ve diğer temel hakları noktasında çalışmalar yapıyoruz” diye belirtti.
SINIRDIŞI KAVRAMI 
Mültecilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlardan birinin de “sınır dışı edilmek” olduğunu belirten Muhammed, yine Suriyeli kadınlara yönelik suçlarda da, kadınların nereye başvurmaları noktasında bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Panel, mültecilerin yaşadıkları sorunlar ve çözümlerinin konuşulduğu soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

HATAY

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla  İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal’ın katılımıyla Akdeniz Defne Evi’nde  „İnsan hakları ve barış“ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Etkinlikte, Birdal, „İnsan hakları ve barış“ konulu bir söyleşi yaparak, ülkemizde insan haklarının durumu ve ülkenin barışa ne kadar ihtiyacının olduğunu belirtti.

Etkinlik Birdal’ın kaleme aldığı „Sarı Zarf“ ve „Yolu Beklenenler“ adlı kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir