Diyarbakır: Eski Baro Başkanı Aktar ile Ezidi aday Azad Barış seçilemedi

Türkiye’de dün yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adı altında giren HDP’nin, 2018 yılında yüzde 11,7 olan oy oranı, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8’e düştü. HDP’nin merkezinde olduğu Emek Ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,5 oy aldı.

2018 yılı milletvekili seçimlerinde yüzde 11,7 oy oranıyla 67 milletvekili ile Mecliste yerini alan HDP, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,8 oy alarak 62 milletvekili çıkarıyor.

Kürt illerinde oy oranı kısmen gerilemesine rağmen milletvekili sayısını koruyan HDP’nin, batı illerindeki oylarında ise düşüş yaşandı.

Bir önceki seçimde İstanbul’da yüzde 12,67 oy alarak 12 milletvekili çıkaran HDP, bu seçimde yüzde 8.16 oy alarak 8 milletvekili çıkarabildi.

HDP oylarında  düşüş yaşanan illerden biri de Ankara oldu. 2018 seçimlerinde Ankara’dan yüzde 6.4 oy alarak 1 milletvekili çıkaran HDP, bu seçimde yüzde 3,07 oranında oy alarak Ankara’dan milletvekili çıkaramadı.

2018 seçimlerinde İzmir’de yüzde 11,49 oy alarak 2 milletvekili çıkaran HDP’nin, İzmir’deki oy oranı 7,5’e düştü.

Diyarbakır’da kayıp yüzünden iki vekil çıkamadı

Öte yandan Diyarbakır’da ise bir önceki seçimde yüzde 65,5 olan oy oranı, yüzde 61,1’e düştü. Diyarbakır’da önceki seçimde 9 milletvekili çıkaran HDP’nin listelerinden girdiği Yeşil Sol Parti şimdi 8 milletvekili çıkarabiliyor.

Yeşil Sol Parti’nin 10 milletvekili çıkaracağı beklenen Diyarbakır’da 9. sıradaki eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ile 10. sıradaki Ezidi aday Azad Barış yaşanan oy kaybı nedeniyle seçilemedi.

HDP’nin listelerinden girdiği Yeşil Sol’un aldığı oy ile ilgili tartışmalar sürerken, bugün seçim sonuçlarını değerlendiren Yeşil Sol Parti Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu seçimlerde önümüze koyduğumuz hedeflere tam olarak ulaşmadığımızı belirtmek isteriz. Seçim sonuçlarının bizler açısından başarı olarak görülemeyeceği açıktır.“ dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da seçim sonuçlarına ilişkin olarak, “Önümüze koyduğumuz hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada. Bunun da bütün yönleriyle kurumlarımızda tartışılacağını bir kez daha söyleyelim. Bu oy kaybının çeşitli nedenleri olabilir. Mazeret değil ama seçimlere zor şartlarda girdiğimiz biliniyor.“ değerlendirmesi yaptı.

İlginizi çekebilir