Diyarbakır E Tipi Cezaevi boşaltılıyor

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin boşaltılması çalışmaları neredeyse tamamlandı. Bu kapsamda tutuklu ve hükümlüler başka cezaevlerine naklediliyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın „Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor, kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz“ sözlerinin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında tutuklu ve hükümlüler başka cezaevlerine nakledilirken, kalan bazı eşyaların taşınma işlemleri sürüyor.

DHA’nın haberine göre, Diyarbakır Cezaevi’ne 1982’de girdiğini, burada beş yıl kaldığını belirten 61 yaşındaki yazar Bayram Bozyel, „Türkiye tarihinde çok önemli bir hafıza merkezi. Dünyanın hiçbir yerinde denenmemiş işkence yöntemleri uygulandı. Akla ve hayale gelmeyecek işkenceler uygulandı. 1982 yılının ocak ayında girdim, 1987’ye kadar cezaevinde kaldım. Bugün bir adım atıldı. Bu adımı olumlu buluyoruz ama bunun sonucunu da görmek istiyoruz. Buradaki uygulamaları ve yaşanılanları diri tutacak, ders niteliğinde olacak şekilde gelecek nesillere aktarılacak bir mekanizma ile merkeze dönüştürülürse mutluluk duyarız“ dedi.

Diyarbakır Cezaevi’ne 2018’in nisan ayında giren 45 yaşındaki Hasip Aydın, „40 ayımı burada geçirdim. İyisiyle, kötüsüyle, acısıyla ve tatlısıyla burayı yaşadık. Hem iyi hem de kötü. Burası, başlı başına farklı bir hayat. İçeride öyle acılar veya sevinçler yaşanıyor ki; anlatılmaz, yaşanır. Bu zamanda kim diyorsa; işkence, dövme veya başka şeyler var, hepsi yalan. Bir dönem işkenceler yapıldı. O dönemde çok acılar yaşanıldı“ diye konuştu.

İşkenceleriyle ünlü cezaevi dünyanın ’ne kötü ünlü 10 cezaevi‘ arasında bulunuyor…

İlginizi çekebilir