Diyarbakır Barosu: Kadınları koruyan yasalar uygulanmıyor

Diyarbakır’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu avukatları, kadınları koruyan yasaların fiilen uygulanmadığına tanıklık ettiklerini bildirdi.

“Jin jiyan azadî” yazılı pankartın taşındığı toplantıya, çok sayıda kadın avukat katıldı.

Benzer haberler

İzmir’de kadınlar Şırnak’taki uzman çavuş…

Birleşmiş Milletler: Çatışma bölgelerinde cinsel şiddet…

Kadınların erkek egemen sisteme karşı var olma mücadelesi  verdiğini dile getiren Avukat Dicle Sümer, “Jina Emini, Nagihan Akarsel, Pınar Gültekin, Fatma Altınmakas, İpek Er, Müzeyyen Boylu, Meryem Sevim şahsında erkek ve devlet şiddetiyle öldürülen nice kadını saygıyla ve özlemle anıyoruz. Yine bu ülkede kaybedilen ve akıbeti hala bilinmeyen Gülistan Doku’nun nerede olduğunu bir kez daha soruyoruz” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin cezasızlık politikalarıyla yeniden üretildiğini belirten Sümer şöyle devam etti:

“Türkiye’de yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet dosyalarında soruşturmanın başından yargılamanın sonuna kadar erkek failler lehine bir sürecin yürütüldüğüne ve kadınları koruyan yasaların uygulanmadığına tanıklık etmekteyiz. 6284 Sayılı yasanın ihtiyaca göre özenle ve etkili bir şekilde uygulanmasını talep ediyoruz.  Yapılmak istenen Anayasa değişikliği ile kadınların bedeni ve kılık kıyafet tercihi üzerinden toplum kutuplaştırılarak kadınların temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapılmaktadır. Bizler ne zorunlu başörtüsünü ne de başörtüsü yasaklarını kabul etmiyoruz. Bedenimiz ve hayatlarımız üzerinden yürütülen eril siyaset biçimini reddediyoruz. İktidara ‘yasalara dokunmayın uygulayın’ diyoruz. Şiddetsiz bir yaşam için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Basın açıklamamızı İran’da büyüyerek kadınların özgürlük mücadelesinin sloganı haline gelen ‘Jin jiyan azadî/kadın, yaşam, özgürlük’ talebiyle sonlandırıyoruz.”

 

/rd/

İlginizi çekebilir