DİSK Gıda-İş’ten pide fırınında çıkan yangında hayatını kaybeden işçiler ile ilgili açıklama: “Kader değil fırınlarda işlenen cinayettir!”

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, pide fırınında çıkan yangında hayatını kaybeden işçiler ile ilgili açıklama yaptı

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Fatih’te pide fırınında çıkan yangında 4 işçinin hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Aslan, yaptığı açıklamada yaşananın bir cinayet olduğunu belirterek sorumluların yargılanması ve denetimlerin artırılması çağrısı yaptı.

“Basit bir yangın değil”

Seyit Aslan, “Bu yangın basit bir kıvılcımın tutuşturduğu bir vaka olmadığı her yanıyla açıktır. Gecenin ikisinde, üçünde altı işçinin böylesi bir felaketin ortasında kalmalarının perde arkasında; fırınlarda da işçi sağlığının ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasının sonucudur. Bu fotoğraf madenlerde, inşaatlarda ve sanayiinin ve üretimin diğer alanlarında yaşanan iş cinayetlerinin tezahürüdür” dedi.

“Fırınlar cehenneme dönüşmüştür”

Fırınların, adeta güneş yüzü görmeden 12-14 saat çalışarak, gece orada barınarak işçilerin hayatlarının öğütüldüğü yer olduğunu ifade eden Aslan, “Fırınlarda gıda güvenliği ve halk sağlığı koşullarının olmadığı gibi, işçilerin can güvenliğinin olmadığı bir kez ortaya çıkmıştır. İktidar ve ÇSGB bütünüyle denetimleri bırakmış, başta fırınlar olmak üzere işyerleri tam bir cehenneme dönüşmüştür.” dedi.

“Önlem alınmadı”

“Başta İstanbul olmak üzere kaçak fırınların sayıları hızla artmakta, seçim nedeniyle fırınlar denetim dışında tutulmuşlardır” ifadelerini kullanan Aslan açıklamada “İktidarın bir oy bir oydur hesabı sonucunda gencecik canların ölümüne neden olmuştur. Dünden bu güne fırınların ilgili mevzuatları uygulanmadığını, ruhsatsız açılan fırın sayılarındaki artışta ve kayıt dışı işçi çalıştırmadan tavan yaptığını biliyoruz. İstanbul gibi metropol bir kentin nüfusu yoğun bazı ilçelerindeki fırınlarda sigortalı işçi bulmakta zorlanıyoruz. Fırınlarda yaşanan olumsuzlukları çeşitli platformlarda dile getirmememize rağmen, ne merkezi iktidar, ne yerel yönetimler bu konuda önlem almak, kayıt dışı çalıştırılmayı önlemek için adım atmamışlardır” ifadelerini kullandı.

“Denetimleri sıklaştırmaya çağırıyoruz”

 

İSİG verilerinde göre son aylarda iş cinayetlerinde artışlar yaşandığının altını çizen Aslan, “Bunlar tesadüf değil, işyerleri bütünüyle kuralsız, kaidesiz her işyerinde işverenlerin kendine göre yönetmelik belirlediği koşullar ortaya çıkmıştır. ÇSGB bütünüyle işyerlerini denetlemekten uzak bir tutum içerisindedir. Fırında yaşanan dört işçinin ölümünden iktidar, ÇSGB ve yerel yönetimler sorumludur. Fırınlardaki bu kara düzen çalışma koşullarının oluşmasından, yönetmelikleri uygulatmayan, denetlemeyenler sorumludur. Dört işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili gerekli soruşturmalar yapılsın ve sorumlu olanlar hakkında hızlıca davalar açılarak yargılanıp cezalandırılmalıdır. Bir kez daha iş cinayetlerinin yaşanmaması için tüm yetkilileri önlem almaya, denetimleri sıklaştırmaya çağırıyoruz.” dedi.

Sendika.Org

İlginizi çekebilir