Dersim’de Zazaca sokak tiyatrosu ilgiyle izleniyor

Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu, kentin farklı mahallerinde sokakta Kırmancki (Zazaca) tiyatro etkinlikleri düzenliyor. Etkinlikler, özellikle çocuk ve yaşlılar tarafından ilgiyle izleniyor.

Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu tarafından hazırlanan ‘Pasa Kurte’ isimli oyunu Zazaca (Kırmancki) olarak mahallelerde seyirciyle buluşuyor.

Aynı zamanda ilk Zazaca tiyatro grubu olan ve Dersim Belediyesi bünyesinde yer alan Arêyê Kay (Oyun Değirmeni)  grubu Kırmanckinin yaşatılması ve daha çok konuşulması için tiyatro oyunlarını sergilemeye devam ediyor.

Dersim Belediyesi, UNESCO’ya göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan 18 dil arasında bulunan Zazacanın yaşatılması için belediye bünyesinde başta tiyatro grubu olmak üzere çocuk korosu grubu kurarak çalışmalar yürütüyor.

Etkinlik kapsamında Harcik Mahallesi’nin ardından Gazik Mahallesinde sokakta ‘Pasa Kurte’ isimli oyunu 6 kişiyle sergileyen oyuncular,  çocuk ve yaşlılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Kentte bir oyunun mahallerde sergilenmesi vatandaşlardan ve çocuklar tarafından sevinçle karşılandı.

“Çok memnun kaldık”

Rûdaw’a konuşan Hatun Topaç, “Bu dilimiz yok olmasın bu tiyatro da çok güzel oldu. Biz de seviniyoruz, çocuklarımız dilimizi unutmasın öğrensinler, o yüzden çok mutlu olduk” dedi.

Cemal Güzel ise “Gelip izledik ve çok mutlu olduk. Bundan sonra da istiyoruz. Hem dilimiz kaybolmuyor hem gençlerimiz izliyor ve bir şeyler öğreniyorlar. Çok memnun kaldık” diye konuştu.

Şiyar Er de “Tiyatro çok güzeldi, gençler olarak geldik çok memnun kaldık çok güzeldi” dedi.

“Dile sahip çıkılmazsa yavaş yavaş ölür”

Zazacanın tehlike altında olduğuna dikkat çeken Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu Yönetmeni Yılmaz Can Şare, şu ifadeleri kullandı:

“Dersim Tiyatro Grubu olarak istiyoruz ki bütün mahallelerde bu oyunu oynayalım. Derdimiz, nedir?

Bu oyunu dilimiz için oynuyoruz. UNESCO açıklamasında dedi ki bu dil konuşulmazsa yok olacaktır. Dile sahip çıkılmazsa evde konuşulmaz, telefonda konuşulmazsa bu dil yavaş yavaş ölür. Bu yüzden herkes bu dili konuşsun, sahip çıksın ki bu dil ölmesin bu yüzden yollara düştük.”

 

/rûdaw/

 

 

 

İlginizi çekebilir