Dersim’de Gağan kutlaması

Dersim’de yöre insanının inanışına göre yeni yıl anlamına gelen (Gağan) kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Dersim Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Dersim’de Hicri takvime göre yeni yıla giriş olarak kabul edilen Gağan (Kal), her yıl Aralık ayının son haftası ile Ocak ayının ilk haftası kutlanıyor.

Dersim’de halkın “Gağan” olarak isimlendirdiği ve eski yılın uğurlanarak yeni yılın karşılandığı etkinlik gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun da katıldığı etkinlik nedeniyle belediye binası önünde bir araya gelen katılımcılar buradan “Avcılık Yasaklansın!” pankartı açarak davul-zurna ve klarnet eşliğinde Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş boyunca Gağan etkinliğinin vazgeçilmezi olan oyunlar oynayan tiyatro grupları renkli görüntüler oluşturdu.

Seyit Rıza Parkı’na kadar davul zurna eşliğinde vatandaşlarla kutlanılan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Etkinlikte Kırmancki (Zazaca) kısa bir konuşma yapan Alevi Piri Veli Yıldız ve Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, herkesin yeni yılını kutladı.

Gağan ekibi daha sonra davul zurna eşliğinde halk ile Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelerek  geleneksel oyunlar oynandı. Ardından yeni yılın iyilik getirmesi amacıyla   çıralar yakıldı lokmalar pay edildi.

Buradaki etkinliğin ardından tiyatro grupları, Gağan’ın simgesi olan oyunlar eşliğinde esnafları gezerek lokmalar topladı.

/rûdaw/

 

İlginizi çekebilir