Dedeoğulları katliamının ırkçı olmadığını savunan Soylu’ya, HDP’li Beştaş: “Irkçılığı üretiyorsunuz, Dedeoğulları katliamı ırkçı bir katliamdır”

Bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’nin Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesine giden süreç ve yargılamalara dair değerlendirmeleri, MHP’lileri rahatsız etti. Dedeoğulları ailesinin öldürülmesinin ırkçı bir katliam olduğunu, aile bireylerinin Kürt olmaları nedeniyle defalarca tehdit edildiklerini ve bunun sonucunda katledildiklerini belirten Tiryaki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül’ü rahatsız etti.

MHP’DEN ‘HUSUMET’ AÇIKLAMASI

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin yaşamını yitirmesi olayının ırkçı bir katliam olmadığını savunan Bülbül, “aileler arası husumet” iddiasında bulundu.

SALDIRGANLARIN TEHDİTLERİNİ HATIRLATTI

Yeniden söz alan HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, saldırganların Dedeoğulları ailesine “Biz ülkücüyüz, siz Kürtleri buradan kaldıracağız” tehditlerini hatırlattı. Tiryaki, şunları söyledi: “Kendisine ‘ülkücüyüm’ diyen birileri ‘Siz Kürt’sünüz, sizi ortadan kaldıracağız’ diyor. Şimdi, dünyanın herhangi bir ülkesinde bir siyasi düşünceyi arkasına alarak bir grubu, bir halkı katledeceğini söyleyen bir kişiye ya bir insaf ya buna ‘ırkçılık’ dışında ne söylenebilir? Bunu söylerken bu işten mutluluk duyarak söylemiyoruz ki. Mesele bunu mahkûm etmek. Ülkücülük adına veya bir başka düşünce adına bir ırka yönelik olarak ‘Sizi öldüreceğiz, katledeceğiz’ demek açıkça ırkçı, faşist bir saldırıdır. Sözümün arkasındayım.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendisi teslim olan Dedeoğulları ailesinin katili Mehmet Altun’u yakaladıklarını ileri sürerek, olayın ırkçılıkla ilgilisinin olmadığını savundu.

BEŞTAŞ: BURADAN ESAT BOZKURT GEÇTİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MHP’li Bülbül ve Soylu’nun sözlerine yanıt vererek, şöyle konuştu: “Türkiye tarihine girersek ırkçılığın, Kürt düşmanlığının nasıl dönemlerden geçtiğini burada anlatabiliriz yani bu konuda maalesef çok ciddi bir külliyat var. Mahmut Esat Bozkurt geçti buradan ya ‘Kürtlerin bir tek hakkı vardır, o da hizmetkârlıktır’ diyen bir Bakan geçti bu ülkeden. Hâlâ burada, kürsüde sizin milletvekilleriniz bize bakarak ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ diyor. Biz de cevap olarak ‘Ne mutlu insanım’ diyoruz. Bizim kıblemiz ‘Ne mutlu insanım’ diyenedir, tamam mı? Bu ülkede yaşayan 84 milyonun eşitliği ve özgürlüğü üzerinedir. Biz Kürtleri de Türkleri de Arapları da herkesi aynı oranda seviyoruz.

Benzer haberler

“MHP IRKÇILIK ÜRETİYOR”

Ama sizi destekleyen ülkü ocakları, siz bunu sahipleniyorsunuz. Ben kendi adresime gelen yorumları okusam binlerce ölüm tehdidi aldım ya. Neymiş? Somut bir olayı ifade ettiğim için. Şu anda suç duyuruları yapıyorum. Neyse ki, çok şükür ki Türkiye’nin ezici çoğunluğu sizin partiden değil. İnşallah, baraj altında da kalacaksınız ve bu düşünce ilelebet bitecek çünkü siz ırkçılığı üretiyorsunuz, siz milliyetçiliği üretiyoruz. Biz ‘kardeşlik’ dedikçe siz ırkçılığı dayatıyorsunuz. Dedeoğulları katliamı ırkçı bir katliamdır; 7 kişilik bir Kürt ailesi Kürt olduğu için öldürülmüştür.”

TİRYAKİ’NİN KONUŞMASI

HDP’li Tiryaki’nin Dedeoğulları katliamıyla ilgili tutanaklara yansıyan konuşması şöyle: “Bakın Sayın Bakan, Solingen katliamını herkes biliyordur, hepiniz biliyorsunuz. 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya’nın Solingen şehrinde bir Türk aile Durmuş ve Mevlüde Genç’in evi Neonaziler tarafından kundaklanmış, ailenin 5 üyesi Gürsün İnce, Hatice, Hülya, Saime Genç ile Gülistan Öztürk’tür yaşamanı yitirmişti. 4 aşırı sağcı Alman tarafından gerçekleştirilen bu katliama karşı Avrupa’nın dört bir yanında, Türkiye’nin dört bir yanında anma etkinlikleri gerçekleştirildi. 2008 yılından bu yana Türk-Alman Sağlık Vakfı tarafından bu aileye ithafen ‘Genç Ödülü’ veriliyor. 5 yakınını kaybeden Mevlüde Genç, önceki ay, 30 Ekim tarihinde vefat etti, cenazesi memleketi Samsun’da defnedildi; Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Benzer bir katliam Türkiye’de yaşandı. Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Keleş ve Çalık ailelerinin ırkçı saldırına uğradı Dedeoğulları ailesi. Irkçı diyorum çünkü telefon konuşmalarının tamamı Dedeoğulları ailesinin Kürtlüğüne vurgu yapıyordu, ırkçı saldırı diyorum çünkü ilk saldırı esnasında saldırganlar ısrarla ‘Biz ülkücüyüz, sizi yok edeceğiz’ Diyordu. Sayın Bakan, bunu size söylüyorum, o fotoğraflardan daha önemli bir şey söyleyeceğim.

AİLENİN BAŞVURULARINI ANLATTI

Sayın Bakan, size söylüyorum, ben size söyleyeceğim: Bakın, aile 4 Temmuz günü resmî tikli hesabınızdan size 1 kez doğrudan başvurmuş; burada arkadaşlar, bütün kayıtlar burada.

Sayın Bakana, katliamdan önce, 4 Temmuz’da mavi tikli hesaptan başvurmuş, 5 Temmuz’da 3 kez başvurmuş, 6 Temmuz’da 2 kez başvurmuş, 7 Temmuz’da Bakana 2 kez başvurmuş, 10 Temmuz’da 1 kez başvurmuş, 13 Temmuz’da 1 kez başvurmuş, 18 Temmuz’da 1 kez başvurmuş. Ne yapmış Sayın Bakan? Hiçbir şey yapmamış. Bakın, aile saldırıdan önce, 14 Mayıs günü CİMER’e başvurmuş bu katliamdan önce, 12 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığına, Adalet Bakanlığına ve Konya savcılığına bu başvuruyu göndermiş. Dedeoğlu ailesinin avukatı 17 Haziran 2021 tarihinde bu katliamdan önce Konya Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuş. Şüphelilerin tutuklanmasını istemiş, olay tarihindeki HTS kayıtlarının tespitini istemiş. Şüpheliler tehditlerine devam ediyor. ‘Uzaklaştırma ve koruma kararı alınsın’ demiş. Siz hiçbir şey yapmamışsınız, emrinizdeki adli kolluk hiçbir şey yapmamış ve Dedeoğlu ailesi katledilmiş.

SOYLU’YA ‘CİNAYETE ORTAKSIN’ CEVABI

Şimdi buradan soruyorum: Bu olayın aynı Solingen faciasından önce Almanya’da yaşansaydı, o aile İçişleri Bakanlığına başvursaydı, o aile Alman Şansölyesine başvursaydı, o aile Solingen savcılığına başvursaydı ve buna rağmen o katliam gerçekleşseydi ne diyecektiniz? Hepsine ‘Bu cinayete ortaksınız’ diyecektiniz. Biz de Sayın Bakana söylüyoruz: Bu cinayete ortaksın, engellemedin. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın; Sayın Bakana da, bu cinayetlerin arkasında olan herkese de mutlaka hukuk önünde hesap soracağız diyorum.” (MA)

İlginizi çekebilir