Dedeoğulları katliamı davasında gerekçeli karar: ‘Aile etnik nedenle öldürülmedi’

30 Temmuz 2021 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Dedeoğlu ailesinden yedi kişinin katledilmesine ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Açıklanan kararda ailenin etnik nedenle öldürülmediği belirtildi.

7 kez ağırlaştırılmış müebbet, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan katil Mehmet Altun ve haklarında beraat kararı verilen diğer 10 sanık hakkındaki gerekçeli kararda. sanık Mehmet Altun’un belli bir plan dahilinde hareket ederek tasarladığı eylemini, yanına aldığı tabanca ve çok miktardaki mermiyle maktullerin evine giderek gerçekleştirdiği vurgulandı. Yakın mesafeden kafa bölgesi hedef alınarak açılan ateşin, “tasarlayarak kasten öldürme” suçunu oluşturduğu belirtildi.

Yaşanan olayda özel saik ile işlenebilen suçların varlığından söz edilemeyeceği vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:

Benzer haberler

64 yazar ve sanatçıdan çağrı: Taksim Meydanı 1 Mayıs…

Beyaz Saray: Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir…

“Katil Mehmet Altun’un ilk aşamadan itibaren alınmış savunmalarında, kovuşturma aşamasındaki mahkememizce alınan savunmalarında ve diğer sanıkların tüm aşamalardaki savunmalarında, etnik veya milli bir gruba dahil oldukları için maktullerin öldürüldüklerine dair hiçbir beyan, emarede bulunmadıkları, aksine yukarıda gerekçesi değişik yerlerde açıklandığı gibi sanık Mehmet Altun’un eylemini 2 aile arasındaki kısa bir süre önce meydana gelen kavga olayı sebebiyle gerçekleştirdiği, olayın milli, etnik, dini bir boyutunun bulunmadığı, katılan ve katılan vekillerinin olayın böyle bir boyutu olduğuna dair beyanlarının hukuki hiçbir delil ile desteklenmediği kanaatine varılmıştır.”

Katil Mehmet Altun hakkında mahkemece takdiri indirim uygulanmamasına ilişkin değerlendirmede ise “Meydana gelen olayın vahameti, maktul sayısı, sanığın olay sonrasında kaçması, eylemi gerçekleştirme şekli, olayın toplumda yarattığı infial, savunmalarda pişmanlığını açıkça belirtmemiş olması ve pişmanlığının mahkememizce de gözlemlenmemesi, ceza adaleti ve caydırıcı olma özellikleri dikkate alınarak, sanık hakkında mahkememizce takdiri indirim hükümlerinin uygulanmaması kanaatine varılmıştır” ifadesine yer verildi.

Bu arada, hatırlanacağı gibi söz konusu olayda, Dedeoğlu ailesinin 12 Mayıs 2021’de Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakıldığı iddia edilmiş. Aileden 7 kişi, saldırının ardından gereken koruma tedbirlerinin alınmaması sonucu 30 Temmuz 2021’de tetikçi Mehmet Altun tarafından katledilmişti. İlk saldırıya dair yapılan yargılamada Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Ekim’deki kararını açıklayarak, tutuklu Ali Keleş ve Lütfü Keleş’i tahliye etmişti. Diğer sanıklara ise haksız tahrik indirimi uygulanmıştı.

İnsanlığa karşı suç ve soykırım suçunu düzenleyen TCK’nin 76 ve 77’nci maddeleri uyarınca sanıklara ek savunma verilmişti.

İlginizi çekebilir