DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz’in dokunulmazlık fezlekesi Meclis’te görüşülecek

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile CHP’li Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti’li Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıkları, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili (CHP) Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması, bugün Meclis Genel Kurulu gündemine taşınıyor.
MİLLETVEKİLLERİ SAVUNMA YAPABİLİR
Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon yaklaşık üç hafta önce Başarır ve Türkkan’ın, 8 ay önce de Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar vermişti. Dokunulmazlık kaldırılması sürecinin tamamlanması için Karma Komisyon’un kararının Meclis Genel Kurulu’nda oylanması gerekiyor. Yapılacak oylama öncesinde milletvekillerinin savunma hakkı bulunuyor.
151 OY GEREK
Genel Kurul’da dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı olan 151 oy yeterli olacak. Her milletvekili için ayrı oylama yapılacak ve Genel Kurul oturumunda dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir sonuç çıkarsa, üç milletvekilinin yargılanmasının önü açılacak. Milletvekilleri, yargılama süresince görevine devam edecek. Yargılama sonucunda milletvekili hakkındaki ceza kesinleşirse, milletvekilliğinin düşmesi söz konusu olacak.
NE OLMUŞTU?
DBP’li Aydeniz hakkında açıklama yaptığı sırada kendisini engellemeye çalışan polise müdahalede bulunması gerekçesiyle fezleke düzenlenirken, CHP’li Başarır hakkında, görevden alınan CHP’li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya müdahalesi nedeniyle “duruşma hakimlerine alenen hakaret” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” nedeniyle fezleke düzenlenmişti.
İYİ Partili Türkkan hakkında ise Bingöl’de esnaf ziyareti sırasında hayatını kaybeden asker yakınına “hakaret” nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir